Att stativ kan kallas tripod (latin=tre fötter), trefot och kamerastöd/ställning vet de flesta som fotograferar. Oavsett vad man väljer att kalla det används stativet i syfte att hålla kameran stabil, ofta i ett och samma läge under en längre tid.

Detta bör man tänka på

Valet avgörs oftast av de funktioner, finesser, storlek och tyngd fotografen själv föredrar. Det viktigaste är att man väljer ett stativ som känns lagom högt och lagom tungt, i förhållande till den utrustning man har samt var man oftast fotograferar.

Befintlig utrustning är alltså en viktig del i valet. Har man flera kameror i olika storlekar fungerar det med all sannolikhet att använda ett och samma till alla kameror. Men se då till att det är anpassat efter någon av de tyngre kameramodellerna. Ett tungt stativ ger bättre stabilitet, men är också jobbigare att bära.

Om man råkar köpa ett stativ som visar sig vara för lätt, går det att justera på egen hand. På de flesta stativ sitter det en krok på undersidan, och tar man med sig en påse eller en liten väska kam man fylla den med sten, sand eller grus och sedan hänga den på kroken. Det fungerar okej så länge det är tungt nog att inte påverkas av väder och vind.

Välj funktioner och finesser med underlag och omgivning i åtanke (vibrerande vägbanor etc.). En annan mycket viktig aspekt är arbetshöjd. Är arbetsställningen obekväm kan det i längden leda till förslitningsskador, så välj med omsorg.

Olika typer av stativ

Det finns små stativ som på ett relativt bra sätt kan fixera en video- eller stillbildskamera. Oftast är de anpassade för användas på bord och kallas därför bordsstativ. När det gäller stillbildsfotografering är det viktigt att undvika vibrationer.

Bildresultatet beror dels på valet av kamerautrustning och dels på valet av stativ. Kameran måste kunna fixeras i olika positioner (ex. högkant). För rörliga bilder är möjligheten att panorera samtidigt som kameran hålls horisontellt oerhört viktig.