För att ta riktigt fina naturfotografier behöver du behärska grunderna i fotografering. Du behöver också lära känna din utrustning: kamerans funktioner och egenskaper, objektivets inställningar, olika slags bildformat med mera.

Lär på egen hand eller gå en kurs

Tycker du det är svårt att lära på egen hand finns det en rad fotokurser på olika nivåer. Det viktigaste är att vara ödmjuk och ärlig mot sig själv, och välja en kurs på lagom nivå. Är du en person som “kan själv” går det att läsa sig till det mesta. Det finns även instruktionsfilmer på nätet. Sen är det bara att ge sig ut och testa (det kan vara smart att dokumentera varje moment).

Mycket av naturfotografering handlar om ljus, komposition, kamerainställning och tålamod. Att ha närhet till skog och mark är guld värt för den som tycker om att fotografera naturen. Det är dock bra att varva teori med praktik; att hålla sig uppdaterad med den senaste tekniken, pröva olika redigeringsprogram, leka med kamerans olika inställningar och så vidare.

Tänk extra på

  • val av objektiv
  • val av utsnitt
  • ljussättning/ljus
  • komposition
  • bildformat (RAW, JPG osv.)
  • redigering
  • väder/kläder
  • allmäntillstånd

Ljuset har störst betydelse av dessa ting. Tidigt på morgonen och sent på eftermiddagen är ljuset som varmast, vilket resulterar i vackrare färger. Fotograferar du mitt på dagen får bilderna sällan det djup du önskar. Fotografera helst vid dimmigt, disigt, regnigt och blåsigt väder, snarare än i solsken, då bilderna blir mer dramatiska då.

Att vara rätt klädd och känna sig relativt pigg och kry är såklart viktigt. Är man blöt och kall blir man irriterad och otålig – inga bra förutsättningar för en naturfotograf! Den här typen av fotografering kräver tid, tålamod, uthållighet och god reaktionsförmåga.

Det sistnämnda är superviktigt, då motivet ofta visar sig utan förvarning, för att försvinna lika snabbt. Ta så många bilder du bara kan när det väl sker, testa olika vinklar och perspektiv, jobba med inramning och detaljer som fångar ögat.