Fritidskläder med bra funktion är en växande industri, och branschen arbetar ständigt för att förnya och förbättra sitt utbud. Det gäller inte bara de företag som är nischade inom detta område, utan också några av de större modeföretagen.

Många större kedjor har blivit riktigt bra på att ta fram fritids- och sportkläder som håller god kvalitet och har en human prislapp. Det går därmed att investera i en hel basgarderob. I artikeln om lager-på-lagerprincipen kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du ska köpa kläder. Och tillhör de dem som har du svårt att hitta smidiga kläder i utökade storlekar kan vi glädja med att även detta finns.

Investera gärna i lager ett och två samt dina extrakläder (se artikel: Klä dig rätt) hos någon av kedjorna. Lager tre kan du sedan köpa i en butik som är specialiserad på fritids/sport/jaktkläder eller liknande. Särskilt när det gäller skor och kängor.

Prisvärt och praktiskt

En vadderad lättviktsjacka, utrustad med fodrad krage/huva är skön att ha med. Den väger lite och tar lite plats. Köp gärna en jacka med bra placerade fickor och av polyestermaterial.

Även en väst i vindtätt, vattenavvisande material är ett superbra plagg att investera i. Många är utrustade med fickor och innerfickor med dragkedja. Titta också på tröjor och leggings som är avsedda för löpning, de är perfekta även för naturfotografer. Materialet ska vara snabbtorkande och tröjan får gärna ha en fodrad huva och ventilerande hål. Likaså tumhål och detaljer som reflekterar i mörker.

När det gäller T-shirts och långärmade tröjor är det skönt för ryggen om de har extra långt bakstycke. En värmeisolerande fleecejacka är ett måste för att inte bli kall och stel. De finns både som fodrade och ofodrade, vilket gör att du kan välja jacka efter säsong.

Köp med fördel kalsonger/trosor med extra långa ben och i snabbtorkande material. En cargobyxa med praktiska fickor (gärna med lock) är också ett hett tips!