Att hitta bra och smidiga kläder för dig som oftast fotograferar utomhus, i naturen eller vid olika evenemang, kan vara lite knepigt. Vart ska man leta och hur ska man tänka?

Jakt- och fritidskläder

Faktum är att jaktkläder och/eller andra fritidskläder passar utmärkt. Det finns exempelvis hos https://fahallenjakt.se/, som har kläder av god kvalitet, tillverkade i slitstarka material och med praktiska funktioner.

Det viktigaste är att hålla sig torr och varm under lång tid. Inte sällan är du som naturfotograf ute i många timmar i sträck, ofta i gryningen eller på kvällen då det är både kallt och fuktigt. Då passar fritids- och/eller jaktkläder mycket bra.

Med bra utrustning och rätt kläder blir det både lättare och roligare att vara ute långa pass. Varma vind- och vattentäta plagg som andas är A och O för att detta ska fungera. Och samtidigt vill du säkert känna dig smidig och rörlig i kläderna, särskilt om du behöver huka dig ofta eller till och med lägga dig platt på marken.

Storlek och passform

Tänk därför extra på att köpa rätt storlek och en bra färg. Camouflage är inte enbart till för jägare, det kan även vara användbart för en naturfotograf som inte vill bli upptäckt så lätt. Det finns många plagg i röd och orange camouflage som kanske mest är till för att en jägare ska synas för sina jaktkamrater. Att bära signalfärger kan vara bra för din säkerhet, särskilt om du är ute och fotograferar under jaktsäsongen eller nära en trafikerad väg.

När det gäller storleken på kläder är det viktigt att hitta en bra modell med god passform. Kläderna ska vara följsamma och kännas sköna mot kroppen, samtidigt ska du kunna röra dig utan att de låter för mycket. Lager-på-lager principen är bra för alla som spenderar mycket tid utomhus – klä dig rätt inifrån och ut. Mellan din kropp och ditt ytterplagg ska det till exempel finnas en luftbarriär, då stillastående luft blir till fukt.