Drönare med kamera bäst i test

Drönare med kamera bäst i test 2022 – En stor guide

1. Dji Drönare 2. Tekk Drone 3. Dji Mavic
Dji Drönare Ryze Tello Boost Combo Drönare med kamera Tekk Drone CX-35

DJI Mavic 2 Pro

Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Sugen på att  filma och ta fotografier från fågels perspektiv utan att hyra en helikopter? För den som går i köptankar och letar efter en drönare med kamera finns mycket att välja på!

Att köpa sin första drönare med kamera kan verka som ett komplicerat projekt. Behövs artificiell intelligens? Vilka regler gäller och hur mycket behöver det kosta? Det finns en mängd olika modeller ute på marknaden och tekniska egenskaper att välja bort eller prioritera.

Vi tar en titt på allt ifrån lågbudgetmodeller till högteknologiska innovationer fullmatade med det bästa som finns att tillgå inom program- och hårdvara.  Tillsammans med testresultatet medföljer en detaljerad köpguide som väcker smarta frågor inför köpet. Nu är det dags att ta sikte mot skyn!

Testet är här för att hjälpa dig i jakten på en drönare som möter dina förväntningar. Innan du börjar handla är det viktigt att försöka tänka ut vilka behov som kan tänkas uppstå med tiden. Fotografering, användarvänlighet och flygprestanda har prioriterats och vi försöker hålla oss borta från renodlade leksaker.

Även om ett par kandidater är med från bottensegmentet ställs fokus in på kvalitetsprodukter som är väl beprövade, har en befintlig kundkrets och säljs i flera länder. Resultatet grundas på test, analys och insamlad information från erfarna användare i Sverige.

Värt att nämna är att en del av de funktioner som nämns kräver tillstånd från berörda myndigheter och det är upp till varje enskild användare att underrätta sig om gällande lagstiftning. Till att börja med listas två drönare som visat sig bäst i test i budgetklassen under 3000 kronor.

Topp 11 bästa drönare med kamera 2022

1. Dji Drönare Ryze Tello Boost Combo

Dji Drönare Ryze Tello Boost Combo Drönare med kameraEn prisvärd liten maskin som ryms i handen och kan och vill mycket. Det här är bara på kul och det är trevligt med sådant som alla har råd med. Här finns mycket att lära sig om att flyga drönare under vindstilla dagar under sommarhalvåret. Bäst i test bland drönare med kamera i budgetklassen.

Pris: Ca 1500 kronor.

Vikt: 80 g.

Drifttid: 13 minuter.

Räckvidd: 100 meter, max 10 meter över mark.

Bästa egenskaper

  • Lågt pris.
  • Tillgängliggör modern teknik för alla som är intresserade.
  • Stor tillverkare och många tillbehör.
  • Familjevänlig.
  • Kan utföra trick i luften på kommando.

Nackdelar

  • Bildkvalitet.
  • Drifttid.
  • Instabilitet vid blåst och kyla.

Tello är en trevlig drönare för barnfamiljen och för teknikentusiasten som vill få praktisk erfarenhet av flygning och fotografering. Det är kul att DJI lyckats tillverka en så liten och ändå funktionsfylld drönare till det här priset.

13 minuter långa flygturer under vindstilla dagar är vad som utlovas. Räckvidden är upp till 100 meter (på max 10 meters höjd) och den kan styras med mobiltelefon eller handkontroll som kan köpas till.

Den som har en nyare Xbox-handkontroll hemma kan använda den för att styra Tello. Det går även att använda andra handkontroller med bluetooth-funktion genom att ansluta dem via telefonen.

Att göra så fungerar helt okej, men det är inte den bästa lösningen för piloter som vill ha full kontroll. För snabbast möjliga svarstid och minsta felmarginal är touchkontrollen i den medföljande mobilapplikationen att rekommendera. Att DJI, som är en av marknadens giganter, står bakom känns tryggt då det är en produkt i marknadens budgetsegment.

Som nöjesmaskin och leksak är detta en väldigt fin instegsmodell. I sitt grundutförandet medföljer tre uppsättningar batterier (à 1100 mAh) som varar 13 minuter vardera, fyra extra rotorblad och fyra bumprar som skyddar rotorbladen vid kollision. Det är ett rent nöje att flyga den 80 gram lätta nöjesmaskinen Ryze.

Att försöka dokumentera händelser på ett lite mer seriöst sätt lär dock leda till besvikelse. Tello är inte designad för att producera filmer eller bilder av någon högre kvalitet. Det går inte att förvänta sig hur mycket som helst i denna prisklass, men Ryze Tello Boost Combo gör att förväntningarna gällande ”värde för pengarna” och anslutbarhet höjs ytterligare en nivå.

Se priset här!

2. Tekk Drone CX-35

Tekk Drone CX-35

Pris: Ca 1900 kr.

Batteritid: Ca 6 minuter.

Vikt: 1,5 kg.

Kameraupplösning: 2 MP.

1,5 kilos quadcopter med smarta funktioner och kvick styrning. CX-35 går även under namnet ”Cheerson” i andra länder. Den här budgetvärstingen kommer med handkontroll som passar perfekt att fästa mobiltelefonen i.

Tidigare versioner har sålts i andra färger som grönt och rött. I dagsläget får vi Svenskar nöja oss med en svart drönare prydd med blåa ränder ovantill. 2-megapixelkameran är av vidvinkeltyp och är monterad på en motor.

Det gör kamerans vinkel justerbar, vilket kommer väl till hands när drönaren flygs på olika höjd. Bilder och filmer lagras på ett SD-kort och som det säkert framgått är det här en högteknologisk leksak som inte tillhör något annat än budgetklassen.

Mycket kul för pengarna, men räkna inte med några uppdateringar av firmware för svenska förhållanden. Vad du ser är vad du får.

Instegs- och semiproffsklassen

Om budgetklassen är för nybörjare är instegsklassen för dig som vill satsa på att ta fina bilder och med en mer robust och pålitlig drönare. En entusiast skulle nog kunna säga att det här är lägstanivån för att komma upp i något som är ”lite mer på riktigt”.

Vad vi söker är såklart individuellt, men i den här kategorin börjar saker och ting bli lite mer på allvar. När priset närmar sig 15000 kronor är produkten ofta uppe på en nivå som även kan används i vissa professionella sammanhang.

Se priset här!

3. DJI Mavic 2 Pro

DJI Mavic 2 Pro

Bäst i test!

DJI Mavic 2 Pro har kombinerat sin spetsteknik inom fjärrstyrda flygfarkoster med en riktigt vass kamera. Sett till andra alternativ på marknaden är Mavic 2 Pro den starkaste produkten på marknaden idag. En drönare på den här nivån kommer att ge många års glädje. Vikten ligger på ca 900 gram och den är väldigt enkel att vika ihop för transport. Bäst i test bland drönare med kamera.

Bästa egenskaper

  • High-end-produkt med Hasselbladskamera.
  • Riktigt bra fotosensor.
  • Lång flygtid.
  • Stabilitet och räckvidd.

Nackdelar

  • Funktioner som få använder.
  • Pris: Ca 15000 kr.

DJI Mavic 2 Pro är en flaggskeppsprodukt som hovrar över toppskiktet av bästa drönare med kamera. Men är det den bästa på marknaden? Kameran från Hasselblad är ett exklusivt samarbete. En teknisk fusion mellan två världsledande företag i öst och väst.

Den första kameran från Hasselblad tillverkades åt svenska Försvarsmakten på 40-talet för att användas till underrättelseverksamhet, monterad på spaningsflygplan.

I boxen till DJI Mavic Pro ryms ett 3950 mAh-batteri, laddare, kontroll, ladd- och synkkablage och extra rotorblad. Du kan köpa den i olika utföranden och den här recensionen berör standardutförandet vars kontroll använder din mobiltelefon som skärm. I handeln finns även en mer avancerad fjärrkontroll som har en intern bildskärm på ca 5 tum. Den fjärrkontrollen har inte funnits tillgänglig för test.

Kvaliteten på denna konstruktion är verkligen enastående för att vara en produkt riktad till privatpersoner. Den är gjord för att kunna transporteras i väskor, ryggsäckar och vara med på alla typer av äventyr. De medföljande propellrarna är också av god kvalitet och kommer förmodligen att klara många flygtimmar.

Något DJI gjort sig kända för är den mjuka och stabila rörelsekontrollen. I en drönare utrustad med kamera är just stabiliteten vid filmning väldigt viktig. Med lite experimenterande med reglageinställningar kan kontrollen över rörelserna bli nästintill total. Jämfört med de flesta andra drönare för kommersiellt bruk står sig Pro 2 väldigt bra både i vind och på högre höjd.

Batteritiden som anges i specifikationen är 31 minuter och bland det bästa som går att hitta. Om du flyger och filmar utomhus under normala förutsättningar kan det vara klokt att räkna bort mellan fem och tio minuter i beräkningarna och dessutom tänka på att inte tömma batteriet.

Nästan alla tillverkare tenderar att ange värden som har mätts upp genom test i optimala förhållanden. Sändar- och mottagarsystemet i Pro 2 använder 2,4 GHz-bandet och har en svårslagen stabilitet och räckvidd.

Av någon anledning specificeras räckvidden som något kortare i Europa, men oavsett hur drönaren är tänkt att användas så är det gott nog. Det fungerar att flyga iväg några kilometer och fortfarande upprätta en pålitlig anslutning.

Fotografier som Pro skjuter av imponerar mer än dess förmåga att spela in videor. Sedan tidigare modellen Pro har Pro 2 fått ett rejält lyft med fyra gånger så stor kamerasensor. Den ger oss 20 MP-bilder i mörker med hjälp av ISO 12800. Självklart stödjer denna drönare med kamera som går under namnet Pro bilder i råformat.

Tillsammans med fotosensorn och ett färgdjup på 10 bitar finns förutsättningar för riktigt snygga fotografier. För att kunna redigera högupplösta bilder med 10 bitars färgdjup rekommenderas en kraftfull dator.

En budgetdator som har några år på nacken kommer antagligen att bli väldigt tungarbetad. En speldator eller bättre arbetsdator nyare än fem år borde klara jobbet. Att bläddra genom dessa tunga filer kräver sin kapacitet.

Det kanske inte är så roligt att behöva spendera ytterligare 15000 kronor på en dator när du just lagt 15000 på en drönare. Att ha i åtanke är dock att användare som nyttjar 10 bitars färgdjup främst gör det i situationer då ljusförhållandena är riktigt dåliga. Det kan vara vid motljus eller i mörker.

Ljudnivån som många drönare har, har fått filmskapare att klia sig i skallen många gånger. Så är inte fallet med Pro 2. Utöver stabiliteten och driftsäkerheten är det här en förhållandevis tyst drönare. Låg ljudnivå gör att den drar till sig mindre uppmärksamhet vid flygning, vilket är väldigt bra då du vill skapa snygga och naturliga fotografier.

Värt en uppgradering?

Vidare till frågan om det är värt att uppgradera från en billigare drönare. Det här är ett ambitiöst bygge i toppsegmentet och det är inte alla som har nytta av dess funktioner.

Vissa gånger kan det vara bäst att anpassa sitt filmande och lära sig mer om ljussättning, fototeknik och redigering. Det här är den drönare med kamera som är bäst i test, så den är helt klart värd en chans. Fotoentusiasten som vill flyga, fota och filma med en riktigt välbyggd maskin bör investera i DJI Mavic 2 Pro.

Se priset här!

4. PowerEgg X

PowerEgg X

Motivering

PowerEgg X är en unik produkt med dess vattenbeständighet och sin karaktäristiska form. Gränssnittet i mjukvaran är snyggt och användarvänligt. En snygg drönare som är att räkna med i vått och torrt.

Pris: Startar strax över 10000 kr.

Flygtid: 30 minuter.

Kamera: 4k/60fps. Foto 12 MP.

Flygtid: 30 minuter per laddning.

Inbyggd AI för ansiktsigenkänning.

Vattentät.

Vikt: Ca 0,8 kg.

Bästa egenskaper

  • Väger mindre än ett kilo.
  • Filmar i 4k/60fps UHD.
  • RAW-format för stillbilder.

Nackdelar

  • Saknar råformat för video.

PowerEgg X marknadsförs som en drönare anpassad för vatten och vind. Med vattentätt hölje och en konstruktion som ska klara flygning i 10m/s vind är den det självklara valet för den som vill filma äventyrs- och båtsemestern. Det äggformade chassit ger en karaktäristisk look och är en del av en unik design.

Smart kamera

AI-funktionen med ansiktsigenkänning är en riktigt cool funktion som gör att linsens styrmotor kan följa användarens ansikte. En riktigt skön funktion är att själva kameran också kan användas helt fristående som en vanlig handkamera. Bilderna är kanske inte så mycket bättre än bilderna från en riktigt bra smartphone.

Den flexibla axeln, även kallad gimbal, som kameran sitter monterad på kommer däremot till stor nytta då den ger stabil videoupptagning. AI-funktionen fungerar riktigt bra och kan användas både i luften och på marken. Att följa en person som springer, som vid en idrottstävling, är inga problem för mjukvaran till PowerEgg X.

Power Egg X är drönaren som kan köras i en hastighet som överstiger 60 kilometer i timmen. Det ställer höga krav på föraren och med så mycket kapacitet följer också ett stort ansvar. PowerEgg X går att komplettera med tillbehör som gör flygning i vatten enklare, säkrare och roligare.

Den medföljande kontrollen låter din smartphone sköta styrning och även fungera som display med en mängd knappar för snabbkommando. Exempel på sådana är knappar för att landa och lyfta, spela in video och fotografera.

Vid installation av applikationen medföljer videor som guidar användaren till att komma igång. Det är många drönarexperter som har korat PowerEgg X till marknadens bästa drönare med kamera för privat bruk 2020.

Se priset här!

5. DJI Mavic Mini

DJI Mavic Mini

Pris: Från ca 4300 kr.

Flygtid: Ca 30 minuter.

Vikt: Ca 250 gram.

Lättflugen drönare som vill fånga en bred publik

Drönargiganten DJI har med sin minsting gjort ett mycket ambitiöst försök att skapa en folkets drönare. Bland det bästa i sin klass och som namnet antyder är detta en liten drönare. Dess minimala storlek i hopfällt läge gör att den enkelt kan medföras i ytterfacket på en ryggsäck eller förvaras i en skrivbordslåda.

Enligt de rykten som uppstod innan lanseringen var det här ett försök att sälja en drönare för kommersiellt bruk till personer som aldrig annars skulle köpa en drönare. En fråga som dyker upp är: ”Vilka är det som vill lägga nästan 5000 kronor på en drönare med som de inte vill ha?”. Det bästa svaret är nog fotografer.

Test: Flygegenskaper

Mavic Mini har försetts med en integrerad GPS för att ge en stabilare åktur. Den medföljande fjärrkontrollen stödjer anslutning till din mobiltelefon. Det finns kommandon för att få drönaren att starta och landa per automatik och det går även att rita ett förutbestämt flygmönster.

I mjukvaran finns fyra mönster förprogrammerade. Den som ändå känner sig osäker på sina föraregenskaper kan alltid komplettera med ett heltäckande rotorskydd och extra landningsben för några hundralappar.

Fotoegenskaper

Denna minsting filmar i 2,7K, vilket den gör riktigt bra med tanke på det smidiga formatet. Kameran fotar i upp till 12 MP, vilket verkar räcka ganska långt. Men så kommer vi tillbaka till den målgrupp som är fotografer. Mavic Mini lagrar endast bilder i JPEG.

Fotografer som behöver komma åt en svårtillgänglig plats eller få med ett snyggt landskapsperspektiv under en fotosession kommer att bli besvikna. Den som kan leva med bilder i JPEG-format får ändå väldigt skarpa bilder med fina möjligheter att filma med 30 bilder per sekund och möjlighet konfigurera ISO och slutartid.

Mavic Mini kommer tillsammans med lättbegripliga användarinstruktioner i form av videoanimationer.

Se priset här!

6. Yuneec Typhoon Q500 4K

Yuneec Typhoon Q500 4K

Pris: Ca 12000 kr.

Bästa egenskaper

  • Filmar i 4k.
  • 1080P/120fps.
  • Handtag gör den lämplig för film och bilder även på marken.
  • Handkontroll med inbyggd display på 5,5 tum.

Nackdelar

  • Färre funktioner än likvärdiga konkurrenter.
  • Tar lång tid att ladda (kanske skyddar batteriet).

Från modellflygplan till drönare

Det här är Typhoon Q500. Med vikt på 1130 g, 5400 mAh-batteri och en specificerad flygtid på 25 minuter är det inte så många som hoppar i taket av förtjusning. Fotosensorn är av typ CMOS och har en maxupplösning på 12,4 MP och linsen ger en betraktningsvinkel på 115 grader. Detta kan jämföras med exempelvis DJI Mavic 2 vars lins har en betydligt snävare betraktningsvinkel i standardutförande.

Bilderna och filmerna lagras på ett minneskort av typ microSD, vilket mer eller mindre har blivit standard i alla prisnivåer. Q500 har en maxkapacitet på 256 GB, vilket bör täcka filmning med högsta kvalitetsinställningar utan några problem. Bland kamerainställningar finns vitbalans, slutartid, bilder per sekund (fps), videoupplösning och stillbildsläge.

Som med många andra drönare påverkas fps, alltså uppdateringsfrekvensen, av hur hög upplösning som väljs. Vid högre upplösning, som till exempel 4k, sjunker fps:en ner till 30. 30 i fps ger ett bra flyt, men du missar de allra mest spektakulära videosekvensernas dynamik.

Om du sänker upplösningen till 1080p skruvas frekvensen upp till 120 fps. De flesta filmare som investerar på den här nivån gör det för att dela filmer via sociala medier, mobil och dator. Därför är det inte ett stort problem att arbeta med 1080p.

Handkontrollen har 10 stycken kanaler och arbetar på olika frekvensområden för styrning och videolänk. Videolänken sker på 5,8 GHz medan styrningen sker via 2,4 GHz. Något att lägga märke till är att drönaren tack vare sina stora propellrar är ovanligt tyst i förhållande till sin storlek. Q500 står sig även bra i svenskt klimat och en drifttid på ca 20 minuter har mätts upp med en temperatur under 10 grader Celsius i luften.

Storleken en fördel eller nackdel?

Många konkurrenter har valt att jobba för mindre drönare med smidiga förvaringslösningar. Med smidighet förloras nästan alltid någon form av prestanda. Det gäller både bland maskiner och i fotografivärlden. Låt säga att du väljer mellan två kameror på samma tekniska nivå.

Den ena kameran är designad för minimalism med ett lättviktsstativ och den andra är tillverkad med stabilitet som utgångspunkt, alltså större kamera med enormt pelarstativ. I vissa situationer är den ena bättra än den andra. Denna maskin på nästan två kilo kan ses som nummer två i jämförelsen. Stabil där stabilitet värdesätts.

En av få drönare på denna nivå som saknar rörelsesensorer

Q500 har inte några rörelsesensorer, utan förlitar sig helt på sin GPS för att utföra automatisk start och landning. Den saknar också möjligheten att programmera en förinställd rutt via GPS, vilket förvånar och skapar en svårbegriplig lucka.

Vem har bäst nytta av denna drönare?

Det här är inte ett alternativ för nybörjaren. Den främsta målgruppen är personer med väldigt god flygvana och som vill testa att filma och fota landskapsvyer. Att börja sin pilotkarriär med en Q500 kan bli ett dyrt och farligt misstag.

Likaså att använda den på platser med hinder eller där allmänheten kan råka vistas. Köpare kan förvänta sig att tillverkaren förbättrar mjukvaran med tiden. En väldigt trevlig detalj är att kontrollen är Androidbaserad. Kan Yuneecs intresse för Android och Linux möjligtvis bana väg för hemmagjord mjukvara i framtiden?

Se priset här!

7. DJI Phantom 4 Pro plus

DJI Phantom 4 Pro plus

Pris: Ca 18000 kr.

Vikt: 1,38 kg.

Flygtid: 28 minuter.

Bästa egenskaper

  • Bildsensor på 1″.
  • Hög videokvalitet.
  • Robust design.

Nackdelar

  • Högt pris.
  • Går inte att fälla ihop.
  • Kräver mycket utbildning och kunskap.

Mångsidigt proffs för alla som kan och vill

Den 4:e versionen i Phantomserien av DJI har omfamnats av många experter för sin smarta programvara och robusta design. Phantom 4 har förädlats i flera generationer och rykten säger att orsaken till att modellen gjorts om är att fabriken bytt ut ett par av underleverantörerna.

Istället för att slopa modellen helt har DJI enligt rykten valt att byta ut till bättre komponenter från andra underleverantörer och fortsätta på samma plattform. Detta har inte bekräftats av DJI.

Phantom 4 Pro är något för proffs och personer med höga ambitioner gällande stabilitet och driftsäkerhet. Just designen sticker ut med hårdvara tillverkad i magnesium målat i vitt och ett formspråk som har sin unika prägel.

Några kanske hellre väljer ett alternativ som är lätt att vika ihop och bära med sig. Den som väljer Phantom 4 vill förmodligen ha ett robust bygge och professionella fotografer är vana vid att bära en väska till och från arbetsbilen.

På baksidan av enheten sitter batteriet som håller den i luften nästan en halvtimme. Laddningen tar drygt en timme och för att maximera batteriets livslängd bör det inte laddas ur fullt vid flygning. Med det i åtanke kan du flyga ca 20 minuter innan det är dags att landa.

Styrning

Räckvidden är enligt specifikationen upp till 7 kilometer och sensorerna som skyddar mot kollision når upp till 30 meter. Styrningen och kollisionsskyddet är väldigt uppskattat hos Phantom 4 Pro plus som känner av hinder i fem olika riktningar. GPS-navigeringen fungerar problemfritt och möjligheterna att programmera Phantom 4 Pro är i stort sett ändlösa.

Kamera

Bilder och video fångas upp med bästa tänkbara sensorer. Bildsensorn på 20 MP med en yta på en tum räcker gott och väl i de flesta foto- och videoapplikationer. Video fångas upp med en bithastighet på 200 Mbps och filmer kan sparas i 4k/60fps på ett minneskort på max 128 GB.

Bilder kan redigeras i råformat för att uppnå perfektion på detaljnivå.  Sensorn sitter monterad på en gimbal med tre axlar som stabiliserar bilden och gör det möjligt att vinkla kameran. Framför sensorn sitter en lins med 84 ° betraktningsvinkel.

DJI säljer många olika tillbehör och många väljer att komplettera sin Phantom 4 Pro med DJI Goggles RE som låter piloten se drönarens framfart genom videoglasögon.

Sammanfattningsvis är detta bland det bästa som går att få tag på för hobby-, amatör-, och proffsfotografen som behöver komplettera sin fotoutrustning för att komma åt de bästa bilderna.

Se priset här!

8. DJI Mavic 2 Zoom

DJI Mavic 2 Zoom

Pris: Ca 12500 kr

Bästa egenskaper

  • Optisk zoom.
  • Riktigt bra bild och video.
  • Programmerbara filmeffekter som nyttjar rörelse och optisk zoom.

Nackdelar

  • Högt pris.
  • Batteriet är känsligt. Förvara och ladda det enligt anvisningar.
  • Kameran. Vid lägre flygning kan likvärdiga maskiner som Zooms tvillingbror Mavic 2 Pro filma bättre. Det är först vid lite längre avstånd som den optiska linsen börjar löna sig.

DJI kallar detta för en professionell drönare och det är få konkurrenter som vill anstränga sig för att argumentera emot. Zoom 2 klarar av flygning i hastigheter upp till 72 km/h och är bestyckad med 2x optisk zoom.

Varför optisk zoom?

När bilden ska zoomas in digitalt ger det alltid någon form av kvalitetsförlust. Antalet punkter i bildsensorn är detsamma och även om tekniken går framåt är en optisk zoom överlägsen avseende bildkvalitet. Att kunna kombinera både digital och optisk zoom ger stora möjligheter att zooma in och ta bra bilder där en annan kamera inte når ända fram.

Teknisk data

Utseendemässigt följer den här modellen resten av produktlinjen som DJI presenterar. Det innebär en matt yta i grått med ett återhållsamt formspråk.  Vikten ligger på 905 gram och denna drönare mäter 214x91x84 mm hopfälld och 322x242x84 mm vid start, flygning och landning. I kartongen medföljer extra uppsättningar rotorblad, laddare, batteri och fjärrkontroll samt några kablar och adaptrar för att underlätta anslutning.

Nu när det tråkiga är avhandlat kan vi gå vidare till det som gör Mavic 2 Zoom riktigt trevlig att flyga, filma och fota med. Till att börja med sitter linsen monterad tillsammans en bildstabilisator med tre axlar.

För fotoentusiaster som vill ta riktigt bra bilder från olika perspektiv är detta en bra väg att gå. Stillbilder kan tas med en funktion som heter Super-resolution, vilket i praktiken ger 48 MP upplösning.

I realiteten är det egentligen nio stycken bilder som klipps ihop till en bild i 48 MP. Resultaten imponerar på de flesta. Konfiguration för optimal ISO och bilder i RAW gör att Mavic 2 Zoom lämpar sig även för inbitna fotografnördar.

Det kommer mer. Vad sägs om häftiga zoomeffekter med hjälp av optiken som kan ge riktigt unika bilder som få andra drönare med kamera kan ge? Rörelsesensorer under och framför en drönare är ganska vanliga egenskaper i olika prisklasser.

Den här modellen har lyft betydelsen med kollisionshindrande sensorer genom att även placera dem på sidorna. En nybörjare som är rädd för att fota nära ett föremål behöver vanligtvis inte vara rädd för att skada drönaren eller föremålet. Tur är väl det – med ett instegspris på nära 13.000 kr är det väldigt uppskattat.

Sammanfattningsvis kan det här ses som en överbryggning mellan medelprisklassen och premiumklassen. Fast med väldigt fina finesser som många mer påkostade produkter inte rår sig på inom överskådlig framtid. En högst kompetent flygmaskin och kamera som har mycket kvar att bevisa ute på fältet. Det har kommit rapporter om att batterier tagit skada och svällt vid felaktig användning, så det är viktigt att läsa manualen noga och följa anvisningarna.

Se priset här!

9. Dji Mavic Air 2

Dji Mavic Air 2

Pris: Ca 8.000 kr.

Bästa egenskaper

  • Programmerbar fotografering.
  • God kvalitet på video och fotografier.
  • Sensorer som hindrar kollision.
  • Videoinspelning i HDR.
  • Bilder i råformat.

Nackdelar

  • Videoredigering i den medföljande applikationen kan endast spara i 1080p som utdata.

Flygtid: Ca 34 minuter (enligt tillverkaren)

Filmformat: 4K/60 fps.

Maxhastighet i sportläge: 68 km/h.

Lovordad drönare med kamera i mellanklassen

Air 2 är i likhet med PowerEgg X lovordad bland användare och recensenter i hela Europa och världen. Enligt många är detta den bästa produkten i sin prisklass, men som med allt annat skiljer sig åsikterna utifrån användarens behov.

Bästa i test: Portabel

I hopvikt läge mäter Mavic 180x97x74 mm. Tillsammans med den låga vikten på omkring ett halvt kilo får den lätt plats i väskan inför en fotosession, utflykt eller dag i skidbacken. Diametern ökar markant när vingarna fälls ut och en plan och ren yta är att rekommendera vid start.

Expansionsmöjligheter i bundles

DJI är en populär leverantör av drönare med kamera och Air 2 är en storsäljare. Det har öppnat för ett stort utbud av olika kit och kompletterande hårdvara som tar flygningen och fotograferingen dit du vill ha den.

Första intrycket och modellens utveckling

I kartongen ligger själva drönaren i hopfälld. Föregångaren Air hade telefonen monterad på undersidan av handkontrollen. Nu har DJI tänkt om och placerat fästet ovantill. I Lådan ligger också en del tillbehör såsom strömadapter till drönaren och 5 V laddare med tillhörande kabel till styrenheten. Extra propellrar medföljer och några extra styrspakar till kontrollen.

En annan detalj som är tydligt uppgraderad är kameran, vilken flyttats fram en nivå från tidigare modellen i serien. Det här är en utveckling som flyttar gränserna för marknaden i sin helhet. Air stödjer råformat, filmar 4K video i 60 fps och detta sker med en bildsensor som enligt specifikationen har en upplösning på 48 megapixel. V

äl värt att komma ihåg är att det här är en drönare som i sitt grundutförande kostar strax under 8000 kronor. Kamerans konstruktion gör det möjligt för kameralinsen att rotera både vertikalt och horisontellt.

Quad Bayer-filter

(Hoppa gärna förbi detta stycke om tekniken bakom kamerasensorn är irrelevant)

Bildsensorn på 48 megapixel använder Quad Bayer filter (nedan omnämnt som QB-filter). QB-filtret ger en, enligt många tillverkare, bättre detalj- och färgåtergivning. I grunden består själva sensorn av flera lager av färgsensorer. En smart algoritm som sorterar och samkör de elektroniska impulser som uppstår när ljuset träffar sensorerna.

En interpolering av den data som ljuset genererar ökar antalet pixlar till en bättre bildupplevelse för det mänskliga ögat. Däremot är det egentligen fel att säga 48 megapixel, eftersom en del av informationen skapas av algoritmens sätt att hantera data.

Även om Air 2 kommer med betydande uppdateringar av mjukvara och hårdvara så är det ändå en hel del användare som har rapporterat att batteritiden som tillverkaren angett i marknadsföringen är något överspecificerad och gäller under kontrollerade förhållanden. Piloter som vill använda Air 2 i sportläge och filma ett rörligt event i hög upplösning kan kalkylera på ekvationen b=x/2, där b motsvarar den faktiska batteritiden och x är den officiella batteritiden.

Se priset här!

10. Yuneec Mantis G – Utmanaren till DJI MAVIC 2 Air

Yuneec Mantis G – Utmanaren till DJI MAVIC 2 Air

Det här är instegsmodellen från Yuneec. Mantis G har en föregångare vid namn MANTIS Q. G-modellen har samma flygtid och specifikationer på kameran. Den mest påtagliga skillnaden vid en snabb anblick är flyghastigheten som skruvats upp lite.

Efter en stund framkom att kameran uppgraderats med en gimbal för en mer stabil bildåtergivning. Det är stor sannolikhet för att nästa variant vinner liknande test.

Pris: 6691 kr.

Flygtid 33 minuter.

Filmupplösning 4K, 30 fps.

Maxhastighet: 72 km/h.

Bästa egenskaper

  • Nödvändiga uppgraderingar för stabilitet.
  • Enkelt och billigt att komplettera med fler batterier.
  • Fantastisk mjukvara.
  • Bra navigerings- och flygegenskaper.

Nackdelar

  • Uppgraderingar av kameran fungerar inte i 4K.

En kamp om den viktigaste klassen

Yuneec trappar med den här produkten upp kampen om mängdförsäljning. Drönare som kostar omkring 14-20K säljs det inte så många av. Det som gör branschen lönsam ekonomiskt är de produkter som går åt i stora volymer.

DJI har dominerat den här marknaden och Mantis Q fick inte den förväntade uppmärksamheten. Stabiliseringen av bilden höll inte måttet, så konkurrenterna körde förbi.

I Mantis G har Yuneec vässat till prestandan för att flytta fram sin position och få fler viktiga kunder. En annan konkurrent i klassen är Parrot Anafi som också finns med i detta test.

Mantis G säljs till ett rimligt pris om vi ser till sammanhanget. Den är liten, lätt och enkel att bära med sig till foto- och flygtillfällen av olika slag. De tekniska funktionerna ligger i framkant och mjukvaran har inslag av artificiell intelligens.

GPS-sensorer låter användaren programmera in automatiserade manöverkommandon på ett driftsäkert sätt. En väldigt häftig funktion är röststyrning, som gör att du kan ha händerna fria när viktiga kommandon ska tillämpas.

Stor potential

Fjärrkontrollen är försedd med små antenner baktill och en hållare för smartphone. Telefonen ansluts i sin tur till kontrollen med hjälp av en USB-kabel. Innan Mantis G lyfter från marken måste GPS:en synkroniseras och kontakt upprättas med mobiltelefonen. Det är en process som går ganska fort och när allt är anslutet så dyker en videolänk tillsammans med ett pedagogiskt gränssnitt upp på skärmen.

Bildstabiliseringen är, som tidigare nämnt, uppgraderad för att klara av vind och rörelse. En detalj att lägga på minnet är dock att den mest avancerade bilstabiliseringen inte fungerar vid filmning i 4K. Om du vill flyga en blåsig dag så är 2,7K ett mer pålitligt alternativ.

nledningen är att det finns två separata lösningar för stabilisering: Gimbal och elektronisk stabilisering. Det är den elektroniska stabiliseringen som stängs av när filmläget höjs över 2,7K. Anledningen till detta är idag okänd. Det spekuleras i att orsaken kan komma att rättas till vid kommande uppdateringar av mjukvaran.

Vid inspelningstest i rörelse är ändå resultatet tillfredsställande i samtliga format. Fotoformaten som testats är JPEG och JPG+DNG, med andra ord råformat eller RAW.

Röststyrningen kan utföras på engelska och i mobilapplikationen finns samtliga kommandon som går att exekvera. Att kunna styra med rösten kanske inte är något som säljer drönare i sig, men ändå en intressant produktutveckling som säkert har sina användningsområden.

Tvåstegsverifiering gör röststyrningen säker och pålitlig. Kartorna i applikationen är riktigt snyggt avskalade och kommer väl tillhands vid olika inspelnings- och flygsessioner.

Smart mjukvara

Vidare har Mantis G begåvats med trevlig mjukvara när det kommer till styrning och programmering. Läget ”följ mig” fungerar väldigt bra och det finns möjlighet att ställa in POI (point of interest) och rutter att navigera efter.

Det fungerar väldigt tillfredsställande och på ett sätt som överraskar i prissegmentet. För semiprofessionellt bruk och vid inspelning av filmer är det en glad överraskning. För att nå högsta hastighet behöver drönaren köras i sportläget, vilket såklart drar lite mer batterier.

Mantis G är ett bra köp för alla som vill ha en drönare med kamera i instegsklassen. Flygegenskaperna är bättre än på många dyrare drönare. Kvalitetskänslan, möjligheten till inställningar och upplösningen duger gott och väl för de flesta amatörfotografer.

Yuneec

För många svenskar är det kinesiska varumärket Yuneec helt okänt. År 2015 gick processortillverkaren Intel in som delägare med 60 miljoner dollar och i hemlandet är det här en stor aktör med över 1800 anställda. Företaget grundades 1999 och har siktet på marknaden för radiostyrda flygplan.

Utöver tillverkning och utveckling är företaget med och finansierar projektet Dronecode, vars syfte är att skapa en Linux kernel-baserad mjukvara till drönare.

Se priset här!

11. DJI Mavic 2 Enterprise

DJI Mavic 2 Enterprise

Är du orolig för att bli påkommen med att köpa leksaker för vuxna? Släpp oron och vänd blicken mot DJI Mavic 2 Enterprise. Den här maskinen är till för att bistå räddningstjänsten, industriföretag och andra proffs med förlängd blick och intelligenta sensorer.

Få uppdrag är för krävande för den här fjärrstyrda arbetshästen som lämpar sig främst för tillståndspliktig användning. Kanske vill du ta drömmarna ett steg längre, registrera ett företag och hyra ut tjänster som bara du och din drönare kan utföra?

Enterprise är till för att användas professionellt. Användandet kan handla om att få överblick över ett anläggningsområde eller en högupplöst närbild på svårtillgänglig utrustning. Det finns många situationer som kan rädda liv och spara tid. DJI Mavic 2 Enterprise finns i olika utföranden. Thermal Universal edition har värmekameror som sänder data i realtid.

Detta kan hjälpa till att spåra läckage och spåra olycksdrabbade i en räddningssituation. Det säljs många extratillbehör, till exempel en högtalare som gör det möjligt att kommunicera med människor på marken vid en räddningssituation. Med en knapptryckning kan drönarens GPS-position skickas till kontrollen, vilket kan vara användbart i många professionella sammanhang.

Men hur är det att fota och filma med Enterprise?

Den här modellen har en ännu högre nivå av stabilitet än andra modeller i Mavic-serien. Däremot syftar dess kamera och tillbehör till att fånga bild för andra syften. De syften som denna maskin skräddarsys för är mer professionellt inriktade.

Det finns stor potential för användande inom många yrkesgrupper. I byggindustrin förekommer drönare för guidade turer, inspektioner och för att ge montörer anvisningar utan att behöva beträda arbetsplatsen.

Polisen kan genomföra sök- och spaningsuppdrag samt jaga misstänkta gärningspersoner på ett sätt som använder resurserna till max och minskar riskerna.

Möjligheterna med det här kraftfulla verktyget leder oss också in på frågan om utbildningar och behörighet för olika typer av drönare. Regelverk kring fotografering, manövrering samt möjliga vägar till att bli drönarpilot återkommer vi till längre fram i artikeln.

Se priset här!

Sammanfattning av vårt test av drönare med kamera

Det har varit ett rent nöje att kolla av marknaden för att flyga både högt och lågt. Det är inte osannolikt att den drönare som du väljer inte alls passar någon annan. Det som har gjort DJI Mavic 2 Pro till bästa köp är till stora delar samarbetet med Hasselblad.

Att ta in en känd tredjepartstillverkare för att framställa en riktigt bra bildsensor väger tungt. Det är med glädje svensk-kinesiska Mavic 2 Pro kröns till marknadens kung och för att vara på den säkra sidan har amatörfotografer och fjärrpiloter intervjuats och fått komma med sina erfarenheter.

Sammanfattningsvis är Mavic 2 Pro en produkt för privat bruk som siktar så högt. Det är inte en drönare för alla, men när du köper en drönare i en lägre prisklass kan Mavic 2 Pro och dess egenskaper vara en modell. Det vore fantastiskt om DJI arbetar ännu hårdare på stabilisering vid filmning.

Yuneec är en bra och stark konkurrent till DJI och deras motsvarande modeller är förmodligen också bra köp för den som söker flygegenskaper och prestanda framför allt. Chansen att Yuneec vinner ett liknande test inom fem år är stor.

En industri med luft under vingarna

Jämför vi industrin för drönare med annan teknisk utrustning i vår vardag så är den här utvecklingen i sin linda. Det kan komma fler typer av programmeringsmöjligheter, sensorer och drönare som kan hjälpa oss att frakta saker. Vad sägs om att ställa in en GPS-rutt till butiker, restauranger och apotek för att få allt hämtat av drönaren?

Kanske stannar drönaren till och laddar på vägen medan du plöjer ett avsnitt av favoritserien? De där extra skruvarna till bokhyllan, farmors värktabletter och elva bitar sushi hämtas upp av drönaren. Allt detta kan vara vardag inom en överskådlig framtid. Det kanske är smart att hoppa på det här tåget tidigt när allt kommer omkring?

Köpguide

Vad betyder alla inställningar och vad säger egentligen specifikationen? Det finns så många produkter på marknaden att valet knappast är enkelt. Vem vill lägga sina pengar på något okänt? En viktig erfarenhet som många fjärrpiloter delar är att det inte finns några bra drönare som är riktigt billiga.

Kostar drönaren under 3000 kronor så är det en leksak du tittar på. Leksaker är roliga, men om det ska bli kul att filma och fota med en drönare så måste det få kosta en del. Då gäller det också att styra insatsen till något som ger mest glädje och utvecklingspotential per krona.

I instegsklassen, som börjar någonstans vid 5000 kronor, är det vi ser högst avancerade drönare med mycket smarta funktioner och smart teknik. En standardlösning är att de styrs med en fjärrkontroll och en mobilapplikation.

Om batteriet på mobilen dör eller om drönaren förlorar kontakt med sändaren löser mjukvaran problemet genom att drönaren nödlandar. Vissa drönare flyger tillbaka till startplatsen vid kontaktförlust.

Vilken är din budget?

Den gamla devisen lever vidare, det vill säga du får vad du betalar för. På den här marknaden är det företaget DJI som är störst och har varit normsättare senaste åren. De flesta tillverkare har sina budgetmodeller, men dessa kommer varken att fånga bilder eller videor som imponerar.

Däremot kan det vara ett väldigt bra alternativ för den som vill ha en radiostyrd farkost att flyga runt med hemma i trädgården eller på den lokala fotbollsplanen.

Innan en toppmodell införskaffas kan det vara en väldigt bra idé att varva teori med praktik på en maskin som är lite billigare att kraschlanda med. Det finns lågprisdrönare som filmar i 4K, men som med många andra tekniska prylar säger inte en siffra på specifikationen allt i sammanhanget.

En kamerasensor har väldigt många andra egenskaper som påverkar hur resultatet blir i slutänden. Dessutom avgörs resultatet av hur mjukvaran processar informationen, graden av stabilitet och flygegenskaperna.

Marknaden för drönare har verkligen exploderat de senaste tio åren och idag kan du få ganska mycket för några tusenlappar. Det som för några år sedan uppfattades som orimligt dyrt är idag något som kan köpas för en betydligt mer överkomlig slant.

Innovativa lösningar för att fälla ihop och transportera din drönare har gått hand i hand med progressiv utveckling av användarvänlighet och mjukvaruegenskaper.

Marknaden för privatpersoner har rört sig allt mer ifrån stora klumpiga maskiner och fler drönare går idag att vika ihop för att stoppas ner i en ryggsäck. Det finns däremot vinster i att ha ett lite mer robust chassi. Färre rörliga delar och lite mer tilltagna proportioner ger en hållbarhet och stabilitet som kan vara bäst vid långa fotosessioner.

GPS

GPS-programmering och andra smarta GPS-relaterade funktioner är numera standard i mellanprisklassen och kan användas för att till exempel automatisera en rutt eller kalla hem drönaren till en anvisad plats om föraren förlorar kontrollen. Ett vanligt sammanhang då GPS-programmering är användbart är vid event av olika slag, till exempel en idrottstävling, bröllopsfest, ett fyrverkeri eller ett event inom motorsport.

Batteritiden

Vad kostar extrabatterier till modellen? Hur snabbt laddar de? Vad har batteriet för kapacitet och behöver laddningen övervakas manuellt? Som bekant är batteriet en känslig del i all elektronisk utrustning och är en avgörande faktor när det kommer till batterikrävande fordon.

Större välkända fabrikat med förankring på flera marknader har större chans att förhindra problem. Stora försäljningsvolymer ger fler rapporter om en produkt inte håller måttet och ett välkänt varumärke att vårda ger också fler anledningar att hålla goda kundrelationer.

Skötselråd

Alla laddningsbara batterier är byggda för att klara ett visst antal laddningscykler, alltså att det laddas upp och sedan laddas ur under användande. Här kommer lite skötselråd som beskriver hur du som nybliven ägare och pilot kan få batterierna att prestera bättre och hålla längre.

Batterierna är att betrakta som en investering då de är väldigt dyra vid inköp och besitter stor kapacitet i förhållande till sin vikt.

Om batterierna laddas eller används på ett felaktigt sätt kommer de förmodligen att ta skada och bli oanvändbara. När batterierna ta skada sväller de upp, vilket gör att de inte går att montera in i drönaren. Det här är ett problem som är välkänt och har blivit ett dyrt misstag för många som inte tagit del av dessa instruktioner innan användning.

Till att börja med är det bra att märka sitt batteri med en etikett och dokumentera tillverkningsdatum, inköpsdatum och antal laddningscykler. Om du planerar att flyga mycket under en och samma dag är det viktigt att ha flera batterier. Urladdningen värmer upp batteriet och efter ett par laddningar följt av ett par flygturer behöver det vila och ersättas av ett annat batteri.

Att köpa billiga kopior av batterier kan verka lockande då det ger köputrymme för mycket flygtid för pengarna, åtminstone på specifikationen. I realiteten är det vanligt att kopior klarar få laddningscykler och en flygtur med ett tredjepartstillverkat batteri täcks antagligen inte av fabriksgarantin.

  • Laddningsbara batterier blir varma och det är viktigt att inte sätta dessa på laddning över natten eller när ingen är hemma.
  • Om batteriet på något sätt förändrat utseende eller inte laddar som det brukar ska det tas ur bruk tills orsaken är förklarad.
  • Om batteriet blivit kantstött eller någonting verkar annorlunda finns en risk att batteriet inte sitter fast som det ska.
  • Ladda fullt innan drönaren flygs. Litiumbatterier ska egentligen klara av att laddas hur mycket eller lite som helst. Det är en bra rutin att ladda upp dem fullt eftersom det i längden leder till färre laddningscykler per flygtimme. Att ladda halvt är inte skadligt i sig men 30 minuter på en laddningscykel är dubbelt så mycket som 15 minuter och i längden håller batteriet för mer flygning.
  • Stressa inte batterierna i onödan. Det finns en mängd adaptrar på marknaden som låter dig använda batteriet till att ladda annan utrustning. Om det kan lösas på annat sätt är det till fördel då kapaciteten används till flygning. Risken för att på ett skadligt sätt tömma batteriet helt minimeras likaså.
  • Alla tillverkare har sina föreskrifter och det finns såklart variationer. Batteriet presterar som bäst någonstans mellan 10-40 °C. Lägre temperaturer kan minska risken för att batteriet överhettas, men drifttiden minskas markant. Därför har en del tillverkare satsat på batterier som kan värmas upp innan de tas i drift.
  • Ta inte ut batteriet då drönaren är påslagen. När drönaren stängs av sker en procedur som inaktiverar batteriet. Att dra ur batteriet innan drönaren är avstängd kan vara skadligt då de har en smart mjukvara som behöver inaktiveras på ett korrekt sätt.
  • Undvik fukt och vatten. Det kanske säger sig självt, men tål att upprepas. Att lägga batterierna i en fuktig källare är inte en bra idé. På hösten och vintern är bilen en dålig plats likaså. Satsa hellre på att förvara dem i rumstemperatur på en torr plats. Blir de blöta bör de torkas av direkt och placeras på en torr plats.
  • Låt bli att ladda ett varmt batteri. När batteriet precis har laddat ur är det varmt och ännu mer ansträngning kan leda till överhettning. Ett överhettat batteri kan svullna upp och bli obrukbart. Batteriets interna chipp kan till viss del förhindra dessa problem då det är programmerat att vänta med laddning om batteriet är varmt och varna vid överhettning. Den som vill vara helt på den säkra sidan bör ändå tänkta efter själv och se den inbyggda värmesensorn som ett komplement till sunt förnuft.
  • Förvara helst batterierna halvfulla, alltså vid 40 till 50 %. Vissa batterier laddar ur till dessa nivåer per automatik eftersom de mår bra av att förvaras på det sättet.
  • Var rädd om kontakterna. På batteriet sitter kontakter i metall som överför ström. Det är viktigt att hålla dem rena och fria från vatten.

Förhindra kollision

Det är ganska vanligt att drönare förses med lampor, mjukvara och inbyggda sensorer som förhindrar kollision. I en del modeller tas den funktionen ännu längre genom att sensorer placeras både bak, fram, på sidorna och undertill. Kollisionshinder är en viktig och uppskattad funktion som skyddar både fordonet och andras hälsa och egendom.

Programvaran kan kombinera information från sensorer och kameran för att hålla tillräckligt avstånd till omkringliggande träd och byggnader. Något som är viktigt att beakta gällande kollisioner är att föraren själv bär ansvaret. Därför är det väldigt bra att prova sig fram i riskfria miljöer i början. Även du själv gör allt som anvisningarna föreslår så kan eventuella problem upptäckas i tid på ett säkert sätt.

Styrning

Styrenheten, fjärrkontrollen eller kontrollen. Möjligheten att styra och programmera sin drönare är såklart viktig. Många fotoentusiaster använder främst drönaren som ett förlängt stativ vid landskapsfotografering. Då är det främsta kravet att maskinen ska vara driftsäker och lättanvänd. Andra användare använder sin maskin för att dokumentera händelser eller följa rörliga objekt.

Den typen av manövrering höjer kraven både på föraren och maskinens köregenskaper. Att kunna plotta ut en tidsbestämd rutt, navigera till särskilda GPS-punkter och följa personer och ansikten med artificiell intelligens är några av de egenskaper som brukar finnas.

En del drönare har ett läge som heter ”follow me” eller ”följ mig” som kan användas då armarna är upptagna med annat. Röststyrning är en annan funktion som kan tänkas vara bra i sammanhang då drönarpiloten behöver ha händerna fria.

De drönare som finns med i detta test kommer med någon typ av fjärrkontroll. Vissa har inbyggd skärm medan andra använder en smartphone som skärm.

En vanlig lösning är att användaren laddar ner en applikation till sin telefon och på så vis kan se genom drönarens kameralins samtidigt som drönaren flygs. En riktigt häftig variant på detta är VR-glasögon som antingen är en helt fristående produkt eller används med din smartphone som skärm.

Flygegenskaperna påverkas självklart av hur olika programmeringsalternativ och flygegenskaper presenteras. Touchskärmen på en smartphone är vanligtvis bättre än på annan hårdvara, men en stor skärm är att rekommendera. I synnerhet då både videolänk och menyval ska programmeras i samma ruta.

Sändare och mottagare

Apropå videolänk: Sändningen av styrkommandon och returneringen av videolänk sker givetvis med olika grad av stabilitet. Innan en drönare införskaffas kan det vara nyttigt att ta del av andra användares erfarenheter. Det är vanligt att styrningen sänds på 2,4 GHz-bandet och videolänken på 5,8 GHz och till detta används rundstrålande antenner som i vissa fall kan nå flera kilometer.

Den nya lagstiftningen som trätt i kraft nyligen gör dock gällande att du som drönarpilot i Sverige behöver kunna ha full uppsikt över flygområdet.

Format för stillbilder

Om huvudsyftet med drönaren är att ta bra stillbilder så är det en klar fördel om fotografierna kan sparas i råformat. I råformat, eller RAW, sparas all information som kamerasensorn kan avläsa i det aktuella ögonblicket. I andra format, till exempel JPEG, försvinner mycket information när bilden komprimeras och lagras.

Med råformat sparas all information som fångats upp genom linsen av sensorn. Informationen kan sedan finjusteras på ett sätt som ger en perfekt bild för sammanhanget där den ska användas. Råformat är kanske inte aktuellt för alla som vill börja flyga.

För att kunna dra full nytta av den här funktionen behövs också en dator av det kraftfullare slaget och mjukvara som klarar av uppgiften. Köpare som inte har något fotointresse sedan tidigare kan såklart lära sig mer under tidens gång. Råformat är för den som har en vass dator och kostat på sig lite bättre mjukvara för fotoredigering.

Lagar och regler

Vilket ansvar följer med ägandet av den här tekniken? Ansiktsigenkänning med hjälp av artificiell intelligens, möjlighet att följa efter personer och ta bilder från oförutsägbara platser är några exempel på möjligheter som uppstår vid ägande av en drönare försedd med kamera. Självklart kan detta missbrukas och göra att oskyldiga privatpersoner känner sig hotade eller övervakade.

När hajpen med drönare drog igång för nästan ett decennium sedan var företeelsen så pass ovanlig att man mest oroade sig för hur drönare kunde störa flygtrafik. I tidningar skrevs det om hur Bromma flygplats och Arlanda fått skjuta fram avgångar då privata drönare observerats i närheten av start- och landningsbanorna.

Idag har regelverket förtydligats och det är nog både tillverkare och återförsäljare tacksamma för. Ett alternativ hade varit totalförbud, vilket hade fått förödande konsekvenser för branschen. De nya reglerna ger mer frihet under ansvar. Om din drönare väger mindre än 7 kilo får den framföras utan tillstånd så länge den flyger under 12 meters höjd och är inom synhåll.

Viktigt att informera sig

Flygplatser är känsliga då en kollision med en drönare kan skada flygplanets motorer, eller på annat sätt störa och skada flygtrafiken. Det finns också andra platser som omfattas av restriktioner, såsom fängelser, sjukhus (helikopterplattor), naturreservat och kärnkraftverk.

Bästa möjliga information finns online och om man är osäker finns möjlighet att höra av sig till den myndighet eller det företag som förvaltar platsen. Polisen har en egen informationssida med aktuell information.

Visst vore det fantastiskt att lägga in en beställning på en drönare och flyga iväg från första bästa åker när paketet dyker upp! Tyvärr är det inte riktigt så enkelt med den nya lagstiftningen. Nya lagar har börjat gälla med olika tidsintervall och här kan du få reda på vad du som pilot behöver tänka på och vilka myndigheter som ansvarar för olika frågor.

För att öka säkerheten och skydda allmänhetens integritet har berörda myndigheter arbetat fram regler och utbildningsmaterial för blivande piloter. Privatpersoner kan gå utbildningen på distans och få sitt certifikat utfärdat elektroniskt. Drönare delas in i olika klasser baserat på vikt och användningsområde. Det är helt upp till köparen att kontrollera vilka regler som gäller och nu finns möjlighet att gå en utbildning hos Transportstyrelsen.

Bilder på människor

Att ta bilder på människor i rörelse, idrottsevenemang och konserter låter väl lockande? Utöver de reglerna som berör själva flygningen finns också regler gäller fotografering av människor. Att som privatperson fotografera utomhus kräver inga tillstånd. Precis som med en vanlig kamera kan du gå ut och ta bilder som kan sedan används fritt.

En sak är däremot väldigt viktig att ha i åtanke: Om en person kan identifieras, om det till exempel går att se personens ansikte, så följer ett annat ansvar med. Att personen kan identifieras gör att den som tar bilden får ett personuppgiftsansvar.

Det innebär bland annat att personer vars identitet syns i bilden måste informeras om att fotografering har skett och har möjlighet att kontakta fotografen för mer information.

Att med jämna mellanrum fotografera eller filma samma plats med givna intervaller kan anses som kameraövervakning. Ett exempel på övervakning kan vara en drönare som programmeras till att flyga ett varv runt bostaden tre gånger om dagen med filmkameran igång.

Ett annat exempel är en drönarpilot som kör på samma plats vid samma tid varje dag och spelar in det som händer på platsen. Då kan det tolkas som att platsen är kameraövervakad. All kamerabevakning är reglerad med lagstiftning och kräver tillstånd oavsett om det sker från luften eller marken.

Fjärrpilot: Ny utbildning för att flyga drönare

Vad sägs om att ta drönarkort och bli officiell fjärrpilot? I januari 2022 öppnar Transportstyrelsen sina nya e-tjänster som erbjuder utbildningsmaterial och låter dig ta drönarkortet hemifrån via webbläsaren. Att ta kortet kostar totalt 130 kronor och det är giltigt i fem år. För privatpersoner kan provet skrivas hemifrån och certifieringen utfärdas elektroniskt.

De gamla reglerna för drönare under 7 kilo trädde i kraft 2018. För att utveckla branschen har Transportstyrelsen valt att införa krav på drönarkort i olika klasser. Föraren måste var minst 18 år gammal och drönaroperatörer måste, utöver att ta drönarkort, registrera sig i myndighetens register.

Alla drönaroperatörer får ett ID-nummer som både fästs på drönaren och ska finnas tillgängligt i drönaren elektroniskt. Drönaren får då, i likhet med en bil och dess registreringsnummer, en identitet som kan avläsas på avstånd och är kopplad till operatören. För ägaren ger det bäst möjlighet att stöldspåra och få tillbaka drönaren om något oförutsett händer.

Drönarkortens öppna kategorier:

A1:  Flygning i närheten av människor behöver begränsas. Drönare i klass C0 och C1.

A2: Drönare i klass C1. Minst 30 meters avstånd till folksamlingar.

A3: Klass C2 till C4 under 25 kilo. Får endast flygas på platser där människor inte förväntas uppehålla sig.

Själva drönaren delas in i olika C-klasser som hänger ihop med egenskaper som vikt och flyghastighet. Klassen startar vid C0 och sträcker sig till C6. C0 får exempelvis väga maximalt 250 gram och ha en flyghastighet på 19 meter per sekund. På Transportstyrelsens drönarsida finns en guide för att ta reda på vilken klass en drönare tillhör och vilken utbildning som behövs.