Kompakt systemkamera bäst i test

Kompakt systemkamera bäst i test 2022 – Hitta bästa kompakta systemkameran

1. Nikon 2. Sony 3. Fujifilm
Nikon Z6 systemkamera Kit bästa kompakta systemkameran Sony Alpha 7 III

Fujifilm X-T30

Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Har du ett intresse för fotografering eller använder du dig kanske av en kamera i ditt yrke? Då gissar vi att det också är viktigt för dig att bilderna blir riktigt bra och att de blir skarpa och tydliga. För att du ska kunna fotografera med en hög kvalitet gäller det inte bara att du är mycket skicklig, utan du måste också ha en kamera som verkligen är lämplig för ändamålet.

Idag finns det många olika typer av kameror att välja mellan. Det finns polaroidkameror, digitalkameror och systemkameror. I detta bäst i test är det de kompakta systemkamerorna som vi ska titta närmare på.

En kompakt systemkamera lämpar sig för dig som vill få kvaliteten av en klassisk systemkamera, men som inte vill bära runt på utrustning som är både tung och klumpig. En kompakt systemkamera kan också kallas för en spegellös systemkamera, vilket också är ett sätt att beskriva skillnaden mellan de kompakta modellerna och de traditionella.

I vårt bäst i test för bästa kompakt systemkameran kommer du att få läsa om de bästa alternativen i flera olika prisklasser. Vi jämför vad marknaden har att erbjuda, så att ditt köp blir smidigare och mer medvetet.

Nu är det dags att titta på de kompakta systemkameror som vi har valt ut till vårt bäst i test för bästa systemkameran utan speglar. Det vi har gjort är att vi har granskat marknaden till det yttersta för att plocka ut modeller från olika tillverkare och som lämpar sig för olika användningsområden.

Innan du bestämmer dig för vilken kamera som kommer att vara den bästa för dig rekommenderar vi att du läser igenom vår köpguide. Den är mer än komplett och innefattar allt från vad du ska tänka på när du ska välja sensor och vad som är skillnaden mellan en kompakt systemkamera och en traditionell.

Köpguiden hittar du längre ner i testet för bästa kompakt systemkameran och där får du troligtvis också svar på många frågor och funderingar. Vi är dock väldigt exalterade över att presentera våra produkter och därför drar vi nu igång. I vanlig ordning kommer vi att presentera vinnaren i premiumklassen först och därefter titta på vad mellanpriskategorin och budgetkategorin har att erbjuda.

Topp 5 bästa kompakta systemkameran 2022

1. Nikon Z6 systemkamera Kit

Nikon Z6 systemkamera Kit bästa kompakta systemkameran

Det känns alltid lite extra spännande att presentera vinnaren i premiumklassen och den främsta orsaken till detta är helt enkelt för att de dyrare kamerorna brukar ha många roliga och unika funktioner.

Nikon Z6 systemkamera är inget undantag och med det här kitet får du allt du behöver för att bli en professionell fotograf eller för att fotografera mer seriöst. Vill du välja Nikon Z6 systemkamera kommer du också att vara beredd på att betala lite extra, runt cirka 25.000 kronor närmare bestämt.

Med Nikon Z6 systemkamera får du en fullformatskamera som är fri från speglar och som ändå är mycket ljuskänslig. Fullformatet ligger på 24,5 P och du hittar även en OS BSI sensor, samt ISO 100 nativ.

Här har man också sett till att den elektroniska sökaren är mycket stor och kan förstora hela 0,8 gånger med bildpunkter på 3,69 miljoner. Även bildskärmen är ordentlig och generös som få och för att du ska kunna fotografera med enkelhet har man också sett till att den är lutbar. Bildskärmen mäter 3,2 tum, vilket motsvarar cirka 8 cm.

Nikon Z6 systemkamera gör det möjligt för dig att ta upp till hela 12 bilder i sekunden och du hittar även ett bildstabiliseringsläge som säkerställer att dina bilder blir klara, även om du är lite ostadig på handen.

Nikon Z6 systemkamera har även fem stycken ljusvärden och videospelning i 4k UHD, samt öppet Wi-Fi, bluetooth, fjärrstyrning, geotaggning och mycket mer. Visst kan priset kännas kraftigt, men vi kan garantera att du får en kamera som du verkligen kommer att bli nöjd med.

Se priset här!

2. Sony Alpha 7 III

Sony Alpha 7 III

I många av våra test väljer vi att endast lista en vinnare i premiumklassen, men i detta kommer du att få tillgång till två. Vi känner helt enkelt att vi inte kan göra ett bäst i test för bästa kompakta systemkameran och utesluta Sony Alpha 7 III.

Funktionsmässigt kan man säga att den ligger på samma nivå som vår förstnämnda kamera, men priset är en aning mer bekvämt. Sony Alpha 7 III kan du hitta för cirka 18.000-19.000 kronor, beroende på vart du köper den ifrån.

Är du naturfotograf eller jobbar med fotografier som yrke är Sony Alpha 7 III ett riktigt bra alternativ. Här får du en kamera som är utrustad med ett responsivt autofokus, vilket innebär att du kan använda dig av både Eye AF och realtidsspårning av både människor och djur.

På så sätt kan du säkerställa att ditt motiv eller objekt alltid blir skarpt i alla olika situationer som du kan befinna dig i. Sony Alpha 7 III har också en riktigt fantastisk bildkvalitet som är värd att nämna.

Bildkvalitet ligger på 24 Mp och med en fullskärmssensor kombinerad med ett högt ISO-värde. Fotograferar du ofta i svagt ljus kommer detta att vara din räddning.

Den här kameran fungerar även riktigt bra för professionella videofilmer. Inspelningen sker i en mycket högupplöst 4K (HDR) inspelning och du har också en 5-axlad bildstabilisering. Den utökade batteritiden som kameran har gör också att du kan fotografera mycket längre, utan att behöva ladda eller oroa dig för avbrott.

Se priset här!

3. Fujifilm X-T30

Fujifilm X-T30

Nu är det dags att titta på vinnaren i mellanpriskategorin och även här är vi glada över att få presentera vilken produkt som vi har valt ut. Det som är så bra med denna vinnare i mellanprisklassen är helt enkelt att den erbjuder dig något ”mittemellan”.

Du behöver inte vela mellan den dyraste eller den billigaste systemkameran på marknaden, utan kan hitta någon som känns mer prisvärd för just dig. Vår första vinnare i mellanpriskategorin är ingen mindre än Fujifilm X-T30 och för oss var detta ett självklart val!

Fujifilm X-T30 kommer i den klassiska och eleganta färgen svart och mäter 11.8 x 4.7 x 8.3 cm. Kameran väger endast så lite som 0.69 gram, vilket gör att du knappast behöver dras med någon tung utrustning. Här får du en elektronisk sökare som innehåller 3,36 miljoner pixlar. Det är inte dåligt för en kamera i mellanprisklassen.

Du får också 1 megapixel APS-C X-Trans CMOS 4 sensor, samt en X-processor på 4. Som om detta inte vore nog hittar du också ett bilsystem som är mycket kraftfullt och tack vare den stora LCD-skärmen kommer du inte ha några svårigheter att hantera kamera eller ändra inställningar.

LCD skärmen är en så kallad touchscreen, vilket betyder att du sköter alla funktioner från denna. Du kan fälla och vika skärmen efter önskemål.

Det härliga med denna kamera är att du får med massor av bra och praktiska tillbehör i samband med din beställning. Det gör att du får ut väldigt mycket av dina pengar. Här kommer du bland annat att få ett hölje som passar till din Fujifilm X-T30, men du får också med växelobjektiv, axelrem, bältesklämma, fodral, linslock till fram och bak, litiumjonbatteri och ett garantikort.

Se priset här!

4. Sony Alpha 6000

Sony Alpha 6000

Den sista kompakta systemkameran som vi kommer att lista är ingen mindre än Alpha 6000 från Sony. Sony är ett märke som är mycket eftertraktat och bra och som är kända för sina otroligt prisvärda produkter. Sony Alpha 6000 är inget undantag och om du inte vill betala för många tusenlappar är detta rätt alternativ för dig. Beroende på vart du köper din kamera kan den bli din för cirka 5000-6000 kronor.

Sony Alpha 6000 är en uppdaterad version och det finns många förbättringar som tillverkaren har valt att göra. Till att börja med kommer du att hitta en ny höghastighetshybrid AF, som täcker i stort sett hela den sensoryta som finns. Du kommer också att få en 24,3 MP exmor APS-C-sensor samt en av marknadens absolut snabbaste bilkameror.

Det är dock Sony själva som har utnämnt den till detta, utifrån interna studier som har gjorts. Sony Alpha 6000 låter dig också spela in videor i full HD och du får med ett flertal olika tillbehör i samband med din beställning. Bland annat kommer en bärrem att medfölja, men även handslangar, batteri, ögonmussla, USB mikrokabel och NP-FW50, AC-UB10.

Se priset här!

Köpguide för bästa kompakta systemkameran

En köpguide är inte något som bara riktar sig till nybörjare som behöver hjälp att hitta en bra kamera eller som vill ha mer förståelse för hur en produkt ska användas. Visst kommer vår köpguide för bästa kompakta systemkameran fungera riktigt bra även här, men sanningen är att en köpguide faktiskt är något som alla kan använda sig av, oavsett erfarenhet och kunskap.

Det är inte alltid så lätt att veta vad det är för typ av modell som man bör satsa på, vilka funktioner man kan förvänta sig eller hur kvaliteten hos de olika tillverkarna är. Har du använt dig av en kompakt systemkamera tidigare har du kanske lite mer förståelse än novisen, men vägledning och tips är alltid bra att ta till sig.

I vårt bäst i test för bästa kompakta systemkameran har vi sett till att lista de kameror som vi tycker är riktigt bra val för alla typer av fotografer. Under många år har det främst varit den systemkamera som kallas för en DSLR-kamera som man har använt sig av om man har arbetet som en seriös yrkesfotograf.

DSLR-kamerorna levererar riktigt bra bilder och har många olika funktioner och inställningar som man kan använda sig av. Under åren har utvecklingen av kameror dock dragit fram i en rasande fart och när den spegellösa systemkameran gjorde entré var det fler och fler som fick upp ögonen för denna. En spegellös systemkamera och en kompakt systemkamera syftar på samma typ av produkt.

Jämför man en DSLR-kamera med en kompakt systemkamera är det nog många som skulle säga att DSLR-kamerorna är både tråkiga och gammaldags i sin utformning, även om de fortfarande kan ta mycket snygga och fina bilder.

Denna utveckling har bidragit till att valet mellan de olika modellerna har blivit lite lättare att ta. För tillfället är det de kompakta systemkamerorna som leder marknaden och frågar du oss finns det ingenting som pekar på att utvecklingen kommer att avta inom en snar framtid. Snarare tvärtom.

Skillnad mellan en DSLR-kamera och en kompakt systemkamera
Innan vi går djupare in i ämnet ”kompakt systemkamera” ska vi börja med att reda ut vad skillnaden mellan en sådan kamera och en DSLR-kamera faktiskt är.

Om du tvekar kring vilken typ av kamera som är den bästa för dig är detta något som vi rekommenderar att du läser igenom. Naturligtvis rekommenderar vi även att du läser igenom hela vår bäst i test köpguide för bästa kompakta systemkameran, för att få med dig så mycket information som möjligt.

Det första vi ska göra är alltså att titta på skillnaden mellan en DSLR-kamera och en kompakt systemkamera. Kort och gott kan man säga att i en DSLR-kamera kommer ljuset att speglas när det kommer in i objektet och därefter tar sig vidare genom kamerans prisma.

Därefter skickas det sedan vidare och tillbaka igen till okularet i kameran, vilket fungerar som en typ av sökarbild. På så sätt kommer du att kunna se motivet omedelbart. I samband med att du fotograferar och tar din bild kommer också en spegel på kameran att fällas upp. Spegelns uppgift är att se till så att ljuset kan träffa sensorn och på så vis skapa en bild.

En DSLR-kamera har också en spegelreflexsökare. Det betyder att när du håller upp din kamera vid dina ögon kommer du att se motivet som du ska fotografera, med dina ögon och genom sökaren på kameran. Om du ska fotografera i ett svagt eller dovt ljus kommer detta att vara till stor fördel. Bilden flimrar inte och blir ordentligt tydlig och klar, tack vare spegelreflexsökaren.

Här hittar du också ett autofokus och tittar man på skillnaderna mellan en DSLR-kamera och en kompakt systemkamera är det fortfarande DSLR som har ett bättre autofokus. Med det sagt skulle vi ändå vilja påpeka att om du väljer den bästa och mest avancerade kompakta systemkameran kommer du att få en produkt som presterar precis lika bra, åtminstone i de allra flesta fall.

Hur ska man då tänka om man är nybörjare? Vilken typ av kamera är den bästa i en sådan situation? Här skulle vi vilja säga att du satsar på de billigaste DSLR-kamerorna, om det nu är så att du har bestämt att det är en sådan som du vill använda dig av. Orsaken till detta är att de har alla de grundläggande funktioner som du kommer att behöva, vilket bland annat innebär sökare.

Hur är det då med kompakta systemkameror? Är dessa att föredra om man vill fotografera till vardags eller professionellt? Ja, det skulle vi säga att kamerorna verkligen är.

Skillnaden mellan en DSLR-kamera och en kompakt systemkamera är att i den kompakta systemkameran kommer ljuset att falla direkt på sensorn och bilden skickas därefter vidare till den elektroniska sökaren som finns i kameran. Enkelt förklarat kan man säga att den elektroniska sökaren består av en skärm, vilket är det som främst skiljer de olika kameraalternativen åt.

I en DSLR-kamera kommer du att titta på motivet genom ditt objektiv, men i en kompakt systemkamera tittar du alltså istället på skärmen, vilket blir en mer elektronisk väg. Hos majoriteten av alla kompakta systemkameror kommer den elektroniska sökaren att bland annat visa ljus, kontrast och färger precis så som de sedan kommer att bli på den färdiga bilden. Här kan du också hitta ansiktsigenkänning.

Andra saker som skiljer kamerorna åt är fotohastigheten. Hos den kompakta systemkameran kommer du i många fall att få ta del av en elektronisk slutare. Det innebär att du får en kamera som fungerar näst intill ljudlöst och detta kan komma till stor fördel om du vill fotografera djur och natur, och inte låta alldeles för mycket. Att den arbetar ljudlöst är också viktigt om du ska göra ett reportage som du behöver bilder till.

En kompakt systemkamera är kanske främst känd för sin mindre och nättare vikt än DSLR-kamerorna. Detta utöver att kamerorna inte använder sig av någon spegel, naturligtvis. Orsaken till varför man har kunnat tillverka systemkameror i ett mindre format är helt enkelt för att den elektroniska sökaren som kameran har, är betydligt mindre än både spegelsystemet och prismat som du hittar i en DSLR.

Sist, men inte minst, kommer även autofokus att ha en betydelse. Under de senaste åren har man lyckats uppdatera och utveckla de tidigare kompakta systemkamerorna och skapa ett otroligt bra, effektivt och pålitligt autofokus.

Något som kan inkluderas här är bland annat ansiktsigenkänningen, vilket gör att din kamera kommer att kunna känna igen ögon såväl som hela ansikten. Ska du fotografera ett rörligt motiv behöver du heller inte oroa dig för att kameran ska hållas blick stilla. Autofokusen ser till att även fånga och följa rörliga motiv med en fantastisk precision.

Hur fungerar en kompakt systemkamera?

Är du på jakt efter den bästa kompakta systemkameran eller vill du bara ha en kamera som är högkvalitativ och kan leverera snygga bilder, men till en mindre peng? Då har du kommit rätt. I vårt bäst i test för bästa kompakta systemkameran har vi listat modeller i alla olika prisklasser, för att du ska kunna hitta den som passar ditt ändamål…och din plånbok.

Men vad är då egentligen en kompakt systemkamera och varför kallas det för spegellösa systemkameror? För att börja med lite bakgrundshistoria så lanserades den absolut första spegellösa kameran under år 2004 av Epson. I samband med att denna kamera kom ut skapades ett stort intresse för modellerna och allt fler började att tillverkas och säljas världen över.

På marknaden kan du idag hitta ett flertal olika typer av modeller som lämpar sig för alla nivåer och alla olika plånböcker. Är det den bästa kompakta systemkameran i din priskategori som du letar efter? Då kan vi hjälpa dig i din beslutsprocess!

Om du inte har ett väldigt stort och brinnande intresse för kameror är det kanske inte så konstigt att inte veta hur en kompakt systemkamera fungerar. Enkelt förklarat kan man säga att dessa spegellösa kameror erbjuder dig möjligheten att byta ut olika objektiv för att skapa olika bilder, men till skillnad från de traditionella systemkamerorna så använder man sig inte av någon spegel inuti kameran.

I traditionella systemkameror där man använder sig av en spegel är spegelns uppgift att se till så att ljuset kan studsa från objektivet och upp till den optiska sökaren som kamerorna har.

På en kompakt systemkamera så finns således ingen spegel och det är just därför som man har kunnat tillverka dessa i mindre och nättare format. Just ordet ”kompakt” är därför ett mycket bra sätt att beskriva kameramodellerna, men observera att det finns en del modeller som ändå är ganska så stora och rejäla.

När en kamera inte har någon spegel så kommer den inte heller att vara utrustad med en optisk sökare. Den optiska sökaren är i dessa fall helt onödig och skulle bara ta upp plats, utan att fylla någon direkt funktion.

Vid kompakta systemkameror använder man sig istället av en elektronisk sökare, men detta gäller främst på de modeller som anses vara de bästa och mer avancerade.

Tittar du på billiga eller mycket enkla kompakta systemkameror är det inte helt ovanligt att det inte finns någon sökare alls. I dessa situationer använder man sig istället av skärmen som finns på baksidan av kameran, för att på så vis kunna komponera ihop bilden. Funktionen kan liknas med de egenskaper som finns på digitalkameror eller på mobiltelefoner.

Även när det kommer till modeller kan du hitta kompakta systemkameror i alla möjliga former och designer. Här hittar du de lite mer enkla instegsmodellerna som passar bra till nybörjare eller vardagsfotografer, till mer sofistikerade kameror med ett fullformat som skulle kunna konkurrera med de allra kändaste och bästa DSLR-kamerorna som finns därute. Men är då en kamera utan spegel verkligen bättre än de traditionella kamerorna med speglar? Det ska vi ta reda på nu!

Därför bör du satsa på en kompakt systemkamera istället för en med speglar
Vi ska inte sticka under stol med att marknaden för traditionella systemkameror är riktigt stor, för det är den verkligen, men om sanningen ska fram finns det egentligen främst två ”huvudpersoner” i denna kategori, vilka är Nikon och Canon.

Är det istället en kamera utan spegel, alltså en kompakt systemkamera, som du är ute efter kommer valmöjligheterna att vara betydligt bredare. Här kommer du att kunna välja mellan en rad olika tillverkare och varumärken. Du hittar Canon även här, men du hittar också Leica, Plympus, Sony, Panasonic och Fujifilm med i spelet.

Det ger dig inte bara fler modeller och fler funktioner att välja mellan, utan du kommer också att få fler val när det kommer till prisklasser. I vårt bäst i test för bästa kompakta systemkameran har vi valt att fokusera på tre prisklasser, vilka är premium-, mellanprisklassen och budget.

Under år 2018 hände dock något stort i kameravärlden och både Nikon och Canon gick ut med information om att de nu skulle ge sig in i leken på allvar och skapa kompakta systemkameror med ett fullformat. Där och då hade Canon redan ett mindre utbud av kompakta systemkameror som man då valde att basera på en APS-C-Sensor, men nu kom det också ut en med EOS R.

Nikon, å andra sidan, presenterade sina två nya modeller som benämndes Z6 och Z7. Z7 fick så otroligt mycket uppmärksamhet och bra recensioner att den i mångas ögon ansågs vara den bästa kompakta systemkameran på marknaden och än idag ligger den i framkant.

När vi skapade detta bäst i test för bästa kompakta systemkameran tittade vi på priserna, men vi var noga med att inte göra vår jämförelse enbart baserat på kostnaden.

Vi ville välja så prisvärda alternativ som möjligt och samtidigt titta på specifikationer, bildkvalitet och prestanda. Utöver detta såg vi även till att välja modeller som verkligen kommer att ge valuta för pengarna och som är så användarvänliga som möjligt.

Egentligen kan man säga att det är en smaksak huruvida man väljer att investera i en kompakt systemkamera eller en DSLR-kamera, eftersom det finns både fördelar och nackdelar med båda alternativen.

Tittar man på alla de fördelar som kommer med en kompakt systemkamera tycker vi ändå att du emellertid bör fundera på att välja just en sådan istället.

Visst kommer både en kompakt systemkamera och en DSLR-kamera att ha ett bra och snabbt autofokus. Du kommer även att kunna ta många bilder under en och samma sekund och kan använda dig av mycket höga ISO-värden för att få riktigt snygga resultat. I nuläget är det dock de kompakta systemkamerorna som ligger i täten när det gäller autofokus.

En annan fördel med att välja en kompakt systemkamera är att du får en utrustning som är mycket enklare att bära med dig. Den är lättare i vikt, men också mindre.

Med en DSLR-kamera får du med ett objektiv som kan vara ganska så tungt och klumpigt att bära runt på, trots det är det många som föredrar den högre vikten, eftersom detta sägs ge mer stabilitet i handen. Har du dessutom händer i större storlek kan den kompakta systemkameran upplevas som liten.

Vilken är den bästa kompakta systemkameran för nybörjare?

Har du precis börjat att fotografera eller har du ännu inte hunnit ta bilder, men letar efter en bra kamera att komma igång med? Härligt! Att fotografera är mycket roligt och idag finns det en stor marknad för det, om du skulle vilja börja fotografera professionellt och tjäna pengar på ditt arbete.

Ett vanligt missförstånd hos många nybörjare är att man letar efter modeller som är framtagna för noviser, men sanningen är att det inte finns någon regel som säger att du måste ha en enklare modell, bara för att du är nybörjare inom området. Visst kommer en enklare kamera med färre inställningar att vara en bra instegsmodell, men vill du ha en mer avancerad modell direkt finns det ingenting som hindrar dig.

Om du planerar att bara fotografera till vardags och ha det som en typ av hobby kan de enklare modellerna vara att rekommendera. Du kommer att lära dig kameran mycket snabbare och kan således komma igång med ditt fotograferande i snabbare takt.

Om du däremot tror att det finns en chans att du vill att ditt fotograferande ska utvecklas från hobbynivå till en mer professionell nivå kan vi rekommendera dig att välja den bästa kompakta systemkameran som du har råd att betala för.

Orsaken till detta är helt enkelt för att du ska slippa köpa en ny kamera när det är dags att ta ditt fotograferande till en högre nivå. På så vis sparar du in både tid och pengar. Jämfört med många andra hobbys så är fotografering en hobby som kräver mycket utrustning om du vill bli bättre. Ju duktigare du strävar efter att bli, desto mer tillbehör kommer du också behöva…och vilja ha i din samling.

Välja storlek på sensorn

När du ska köpa en kompakt systemkamera finns det en hel del saker som är viktiga att tänka på. Du måste bland annat fundera på vilket varumärke som du tror passar dig bäst, samt vilka funktioner som du tycker är nödvändiga. En annan sak som är mycket viktig att ha i åtanke är vilken storlek på sensorn som du vill använda dig av.

Orsaken till detta är helt enkelt för att storleken på sensorn kommer vara avgörande för hur mycket ljus din kamera kommer att kunna fånga. Det, i sin tur, är avgörande för om hur tydligt och detaljrikt ditt fotografi kommer att bli.

Tumregeln brukar vanligtvis vara att ju större sensor du har, desto större ljusupptag kommer du också att få. Förenklat kan man säga att detta kommer att påverka hur mycket du kan zooma in på ett motiv och fotografera detta, innan det blir så att din bild får en grynig effekt, som man helst vill undvika.

Utöver grynighet i bilden kommer storleken på din sensor också att vara avgörande för kontrasterna i bilden. Med kontrasterna menar man förhållandet mellan mörka toner och ljusa toner som uppstår i ett fotografi.

Ett exempel kan vara att du är ute och fotograferar när det är riktigt soligt utomhus. Ju bättre och större sensor som din kamera har, desto tydligare kommer också motivet i fotografiet att synas.

Du har säkerligen själv varit med om att du har försökt att fotografera i starkt solljus med en enklare kamera, för att sedan inse att halva motivet försvann i ljust solljuset.

Kommer då sensorn att vara avgörande för antalet megapixlar som en kamera har? Det korta svaret på den frågan är nej. Sensor har inte någon koppling med antalet megapixlar, men mer om detta längre ner i vår köpguide för bästa kompakta systemkameran.

Fullskärmskamera med fullskärmssensor – är det nödvändigt?

Många går ”all in” när det är dags att köpa en ny kompakt systemkamera och detta kan leta till att man får en produkt som man inte är helt och hållet nöjd med. Man vill slå på stort och köpa den bästa modellen på marknaden, men bäst och mest avancerad är inte alltid det rätta för dig.

Något som har blivit mycket uppskattat och professionella fotografer är att använda sig av en fullskärmskamera med en fullskärmssensor. Med hjälp av en sådan kommer du att kunna ta bilder som är mycket detaljrika och med en hög upplösning.

Det finns många anledningar till varför en fullskärmskamera med en fullskärmssensor kan vara något för dig, men de främsta fördelarna är helt klart att du kan förstora bilderna riktigt ordentligt, att du kan ta fotografier med en mycket hög upplösning, men också att du kan ta bilder i både svagt och starkt ljus utan några problem.

En fullskärmskamera med en fullskärmssensor kommer dock inte bara med fördelar, utan det finns även nackdelar som är viktiga att vara medveten om.

Några av de saker som vi anser är nackdelar är att risken är stor att du får en kamera som är mycket mer avancerad än vad du faktiskt är i behov av.

Kameramodellen innebär också att du kommer att behöva ännu mer utrustning till din kamera och det, i sin tur, leder till att du får bära med dig saker och ting som egentligen inte hade behövts om du hade valt ett annat alternativ.

Vi skulle vilja säga att denna typ av kamera lämpar sig bäst för de detaljrika bilder som kommer att krävas om du är eller vill bli en professionell fotograf. Om du däremot bara vill fotografera som en hobby eller ta snygga semesterbilder är en fullskärmssensor inte något som du behöver lägga någon vikt på alls.

Även för reklamfotografer och naturfotografer kan en fullskärmssensor komma till stor användning. Orsaken till detta är helt enkelt för att bilderna kommer att tryckas upp på bland annat reklamtavlor, i tidningar och på andra typer av tryck. I dessa situationer är en hög kvalitet på bilderna mycket viktigt.

Sist vill vi också tipsa om att den som har ett intresse för både fotografi och teknik kan tycka att en fullskärmssensor är ett bra val. Det kommer dock inte att vara nödvändigt, men kan mer ses som något roligt och utvecklande.

Autofokus

Innan du väljer vilken kompakt systemkamera som du tycker är den bästa för dig, tycker vi att du bör lära dig mer om autofokus och hur detta fungerar. Har du redan kunskap om autofokus kan du hoppa över denna del i vår köpguide för bästa kompakta systemkameran, men kom ihåg att man lär sig något nytt varje dag. Kanske finns det information som du ännu inte har koll på.

Ett mycket vanligt missförstånd är att man tror att slutartiden som finns i en kamera kommer att ha en direkt koppling till slutaren, men så är inte fallet.

Det man kan säga är att det finns en fördröjning som är mycket marginell och som absolut kan kopplas ihop med slutaren, men majoriteten av hela fördröjningen kommer istället från det fokuserings- och mätsystem som kameran har. I dagligt tal brukar man kalla detta system för en zoom.

När du vill fokusera kameran på ett visst objekt eller motiv behöver din kamera bedöma och känna av hur länge bilden kommer behöva exponeras innan fotografiet tas.

Använder du dig av en kamera som har ett autofokus behöver du inte fundera på detta alls, eftersom kameran gör hela jobbet åt dig. Om du vill hitta information om autofokus i produktbeskrivningar ska du leta efter förkortningar som AF.

Det finns flera olika typer av autofokus som du kan använda dig av och som din kamera eventuellt kan ha. Här nedan listar vi några olika alternativ, vilket bland annat innefattar DPAF och manuell fokusering.

Kontrastbaserat autofokus

Om din kamera är utrustad med ett kontrastbaserat autofokus så innebär detta att kamerans fokus kommer att gå direkt till att fokusera på bildsensorn. Ett kontrastbaserat autofokus är alltid mycket exakt, men metoden är heller inte den absolut snabbaste. Orsaken till detta är helt enkelt för att kameran behöver tid på sig att först kunna registrera ett fokus i både bakre och främre delen av fokusområdet, innan den till slut kan ”hitta rätt”.

Fasdetekterande autofokus

En fastdetekterad autofokus är något som främst används när man talar om traditionella systemkamera, vilket betyder en kamera med en spegel. Här får du ett snabbt fokus som gör att du kan ta bilden mycket fortare, men å andra sidan kommer det inte heller att vara lika exakt som om du hade använt ett kontrastbaserat autofokus istället.

Fastdetekterade autofokus är utrustade med en specifik sensor. Denna sensor kan dela upp objektet tack vare de två mikrolinser som man använder sig av.

Hybridautofokus

Något som däremot är vanligt förekommande i samband med kompakta systemkameror är det som kallas för hybridautofokus. Med ett hybridautofokus kommer kameran att kunna skapa en kombination av ett fastdetekterande autofokus och ett kontrastbaserat autofokus. Genom att kombinera dessa två olika system kan man se till att få ett fokus som är det bästa av två olika världar.

Du kommer till exempel att få en mycket hög fokushastighet, samtidigt som du får en klar och skarp bild med många detaljer. Ett stort plus med hybridautofokus är att du kommer att kunna fotografera motiv i rörelse mycket enklare. Med alla dessa fördelar bakom sig är det kanske inte så konstigt att många tillverkare väljer att använda sig av just detta alternativ i nya kamerakreationer.

Dubbel pixel Autofokus (DPAF)

Vi går vidare och tittar nu närmare på Dubbel pixel Autofokus, vilket även kan förkortas med bokstäverna DPAF. Det var inga mindre än Canon som valde att introducera denna fokusmetod under år 2013 och sedan dess har man försök att ha DPAF som standard i alla sina kameror, eller åtminstone de allra flesta.

Att använda sig av DPAF innebär att alla pixlar som kameran erbjuder består av två stycken fotodioder. Dioderna kan fungera tillsammans, men även separat. Här har man också sett till att varje separat diod är utrustad med en egen lins.

När ljuset tränger sig igenom denna lins och kommer i kontakt med dioderna kommer kameran att analysera signalerna från dessa. På så sätt skapas en fokus och du kan ta din bild. Orsaken till varför man kallar det för Dubbel pixel autofokus är på grund av att pixlarna som finns på sensorn har en så kallad dubbel roll.

Manuell fokusering

Den sista fokusering som vi ska titta på är den manuella fokuseringen. Manuell fokusering är något som du kommer att hitta på majoriteten av alla kompakta- och klassiska systemkameror där ute.

Med hjälp av denna kommer du att kunna finjustera fokuset, för att på så vis skapa speciella och unika effekter. Du kommer till exempel att kunna välja om motivet ska vara i fokus eller om du istället vill att något i bakgrunden av motivet ska sticka ut lite extra.

Digital eller optisk zoom – Vilket är bäst?

Ytterligare en sak som du behöver fundera över när du ska välja en kompakt systemkamera är vilken zoom du vill ha. Det finns kompakta systemkameror med både digital zoom och med optisk zoom. För nybörjaren inom fotografering kan zoomen var svår, men sanningen är att det är ett mycket enkelt koncept som du lär dig snabbare än du tror.

Zoom betyder helt enkelt hur nära du kan komma till objekt, utan att du fysiskt behöver förflytta på dig för att få en ”close up”. Tittar man på de olika zoomer och kameror som finns på marknaden är det sedan länge känt att de kameror som har en fast optisk lins, även är de som kommer att leverera en högre bildkvalitet. Genom detta kommer du som ska ta bilden att få en mycket bättre kontroll.

En digital zoom använder sig av den beskärningsförmåga som din kamera har och zoomar därför inte in med hjälp av sökaren. Det den istället gör är att den beskär bilden och på så sätt blir bilden också förstoras.

Det kan bidra till att kvaliteten i fotografiet blir lägre, eftersom bilden endast beskärs och inte zoomas in. Här nedan går vi in lite djupare i optisk zoom och digital zoom, och hur dessa fungerar. Vad som är det bästa för dig kan bara du avgöra.

Optisk zoom

Vill du kunna ta fotografier från ett mycket långt avstånd rekommenderar vi att du väljer en kompakt systemkamera som har optisk zoom. Ett optiskt zoom kan liknas med de som används på filmkameror eller de som paparazzis och naturfotografer använder sig av. Här har du möjlighet att få en mer precist zoom, vilket i sin tur bidrar till att bilderna får en mycket högre kvalitet.

Digital zoom

Det är inte alla kameror som har en optisk zoom, utan vissa är istället utrustade med en digital zoom. När du använder dig av en sådan kommer din kamera att se till att bildområdet som befinner sig i mitten av ramen kvarstår, medan ytterkanterna istället trimmas bort.

Resultatet av detta är att du slipper hålla på med olika inställningar som kan vara knepiga för nybörjaren och det blir enklare att ta en snygg närbild. Nackdelen är att du själv inte kommer att kunna avgöra exakt hur du vill att bilden ska se ut.

Bildstabilisering

Zoom och fokusering är två mycket viktiga aspekter som du bör ha i åtanke när du ska välja den bästa kompakta systemkameran för dina behov, men det är inte det enda som du bör tänka på. Ytterligare en sak som kan vara värd att lägga lite extra fokus på är bildstabiliseringen som kameran har.

Bildstabilisering är något som är relativt nytt och syftet med funktionen är att se till så att kamerorna kan få bort den eventuella oskärpa som kan orsakas av handskakningar.

Att skaka på handen när du fotograferar på fri hand är inte ovanligt och många behöver använda sig av ett stativ för att få den perfekta skärpan. Om din kamera har en bildstabilisering är detta inget man behöver oroa sig för, åtminstone inte i samma omfattning.

Hur fungerar då en bildstabilisering?

En bilstabilisering fungerar som så att man använder sig av två (eller fler) gyroskopiska sensorer som är inbyggda i kameran. Dessa sensorer kan sedan mäta av rörelse och accelerationer. Har din kamera två sensorer är det en sensor som mäter av skakningar horisontellt, medan den andra sensorns uppgift är att mäta av skakningar som sker vertikalt. Om du har en kamera med flera sensorer än två så används fler för att mäta de olika skakningarna.

Bilstabiliseringen tillåter kameran att i lugn och ro kunna behandla all den information som har skickats ut från gyrosensorna och på så sätt kan kameran också räkna ut hur linselementet ska justeras för att skakningarna inte ska vara ett faktum.

Oftast justeras linselementet i fyra olika riktningar. Majoriteten av alla kompakta systemkameror har idag redan en bildstabilisering som är inbyggd. Vanligast är det att denna sitter i kamerahuset, men den kan också sitta i kamerans objektiv.

Vilken är den bästa kompakta systemkameran?

En mycket vanlig fundering hos den som ska köpa en ny kamera kan vara vilken som är den bästa kompakta systemkameran. Att säga vilken systemkamera som är den bästa är väldigt svårt och vi skulle vilja säga att det är näst intill omöjligt.

Visst finns det en hel del modeller som är mycket populära och som är dyra i pris, på grund av sina många funktioner och avancerade inställningar. Huruvida dessa kameror är de bästa är dock en fråga där svaret kan variera kraftigt från person till person.

När vi skapade vårt bäst i test försökte vi att variera så mycket mellan de olika modellerna och prisklasserna som möjligt och orsaken till detta är helt enkelt för att du ska kunna hitta den kamera som är den bästa kompakta systemkameran för dig.

Det är omöjligt för oss att peka på en modell och en tillverkare och utnämnda den som bäst, helt utan att veta vilka behov det är som du har. Det är trots allt fotografens egna behov som kommer att vara avgörande för vilken kamera som är den bästa och därför måste du fundera över vad det är som du behöver.

Vi skulle vilja säga att den bästa kompakta systemkameran är den kamera som fungerar bra för ditt ändamål och som uppfyller alla dina behov och förväntningar. För att ta reda på vilka behov du har kan du till exempelvis fråga dig vad du planerar att använda kameran till. Du kan också tänka på vad det är för kunskap om kameror som du har och hur mycket tid du vill lägga ner på att lära dig olika inställningar.

Vill du kunna fotografera snabbt och inte behöva krångla så mycket för att få en bra bild är det de enklare modellerna som du ska välja, förslagsvis någon av våra vinnare i mellan- eller budgetkategorin. Vill du däremot fotografera på en högre nivå än endast hobby behöver du nog satsa på en modell som är mer avancerad och som kommer att ge dig alla funktioner som du behöver för att kunna utvecklas i ditt arbete.

Är en dyr kompakt systemkamera bättre än en billig?

Funderar du på om du ska välja en dyr kompakt systemkamera framför en billig? Om det inte är speciellt stora skillnader i priset mellan två modeller rekommenderar vi att du väljer den som kostar lite mer. Precis som med det flesta produkter här i världen så får du oftast vad du betalar för. Om du betalar lite mer för din kamera kommer du att få en högre kvalitet och en bättre hållbarhet.

Det finns flera orsaker till varför priset kan variera så mycket. Oftast handlar det om vilken tillverkare som står bakom kameran, eftersom bara varumärket i sig kan göra att en produkt blir dyrare.

Sen handlar det även om prestanda på kameran och vad det är för produkter som man har använt sig av vid tillverkningen. Ju mer högkvalitativa produkter, desto bättre kommer kameran också vara, men du får betala därefter.

Med det sagt behöver det inte innebära att alla billigare kompakta systemkameror är dåliga. Nej, verkligen inte! Det finns många billigare modeller som är hur bra som helst och som passar utmärkt för den som vill ha fotograferingen som en hobby eller kunna ta fina familjebilder på semestern. Det bästa du kan göra är att läsa igenom recensioner och bäst i test av bästa kompakta systemkameran som dessa.

På så sätt får du nys om vilka kameror som oftast kommer att listas, men du kan även hitta viktig information som är avgörande för ditt val. Ett annat sätt är att vända sig till recensioner och omdömen från tidigare kunder.

Det är mycket vanligt att kunder går in och betygsätter de kameror som de har köpt, för att andra ska kunna veta om det är ett bra val eller inte och om kameran lever upp till förväntningarna.

Går du enbart efter priset när du ska välja din kamera är risken stor att du går i en fälla. Vissa kameror kan vara fruktansvärt kostsamma, men det betyder inte alltid att de är bättre än modeller med ett lägre pris. Det du istället ska fokusera på är egenskaperna, funktionerna, sensorn, autofokus m.m.

Vilken kompakt systemkamera ska jag välja?

Då kommer vi då till den fråga som kan du kanske har väntat mest på. Vilken kompakt systemkamera ska du välja? Vi önskar att vi kunde rekommendera en specifik modell här och nu och att du direkt skulle bli nöjd med den. Så smidigt fungerar det dock inte och återigen måste vi meddela att det är dina behov som kommer att styra vilken kamera som blir den bästa för dig, och därmed vilken kamera som du bör välja.

Det vi däremot kan säga är att det finns en modell som passar för alla. Det gäller bara för dig att hitta den. Titta på dina behov och vad det är för något som du planerar att använda kameran till.

Vad har du för kunskap och erfarenhet av systemkameror sedan tidigare och vill du använda dig av en kamera med eller utan spegel? Om du vill att kameran ska ha en spegel är det en traditionell systemkamera som du ska använda dig av. Kompakta systemkameror har inga speglar överhuvudtaget.

Att gå in på nätet och börja läsa produktbeskrivningar om olika kameror kan göra vem som helst förvirrad. Tyvärr är det många produktbeskrivningar som är alldeles för korta och där butiken bara har valt att lista alla funktioner väldigt snabbt, utan att förklara något vidare om kameran.

Att enbart titta på produktbeskrivningarna är inget att rekommendera, åtminstone inte om du är nybörjare inom ämnet. Sannolikheten är stor att du inte kommer att förstå speciellt mycket av informationen ändå och därför tycker vi att vår köpguide är riktigt bra.

Om du lär dig mer om de funktioner, begrepp och ord som du kommer att stöta på i produktbeskrivningarna, blir det lättare för dig att se vilken kamera som du bör välja.

Även genom att läsa specifika recensioner om alla de modeller som du är intresserad av kan du komma långt. Dessa recensioner är oftast mer anpassade för ”vardagligt språk” och du behöver inte vara en professionell fotograf för att förstå dig på dem.

Vad kostar en kompakt systemkamera?

Det finns flera frågor som kommer att vara lite extra svåra för oss att besvara. En av dessa är vilken kompakt systemkamera som kommer att vara bäst för dig och en annan är hur mycket en kompakt systemkamera kommer att kosta. Så som marknaden ser ut idag är det näst intill omöjligt att säga ett exakt pris och orsaken till detta är helt enkelt för att det inte finns något.

Priserna varierar otroligt kraftigt när det kommer till kameror överlag och inte bara i samband med systemkameror. Det som påverkar priset är de egenskaper och funktioner som finns, men också valet av tillverkare.

Även ett ungefärligt pris är svårt att ge. Det finns kameror som kostar cirka 5000-6000 kronor, likt våra vinnare i budgetkategorin, men det finns också kameror som kostar över 30.000-40.000 kronor. Känner du att det är svårt att veta vilken kamera du ska välja kan vi rekommendera att du först sätter en budget.

Genom att sätta en budget gör du det tydligare för dig själv inom vilken priskategori som du kan hålla dig. Annars är risken stor att du börjar titta på kameror som inte håller för din plånbok, eller tvärtom, som inte håller måttet.

Vilken budget du ska sätta är dock helt upp till själv och beror på ditt användningsområde och hur mycket du vill eller kan lägga på din kamera. Det vi kan säga här är att om du vill använda kameran professionellt rekommenderar vi att du försöker att lägga lite mer hellre än lite mindre, för att du ska få en produkt med så hög kvalitet som det bara går.

Du behöver inte välja den absolut dyraste, men det kan vara bra att sikta in sig på de kameror som finns i mellanpriskategorin.

Handla kompakt systemkamera online eller i butik?

Funderar du på om du ska handla din systemkamera online eller i en fysisk butik? Då är du inte ensam! Idag är det många som vänder sig till nätet för att få tillgång till ett så stort utbud som möjligt och det kan absolut vara något som även vi vill rekommendera.

På nätet kommer du att hitta betydligt fler märken och modeller än vad du kan hitta i en butik med ett begränsat utbud. Om du så önskar kommer du till och med att kunna beställa din kamera från ett annat land, t.ex. om priserna är bättre.

Priset är ju trots allt rätt viktigt och i onlinebutiker kan du även här få bättre erbjudanden. Många butiker erbjuder även rabattkoder som du kan använda dig av för att sänka kostnaderna ytterligare.

Nackdelen med att handla online är att du inte kommer kunna testa produkten innan du får den i handen och därför kan det vara en god idé att kombinera möjligheten att handla i butik och att handla online. Det är inte ovanligt att ett flertal fysiska butiker låter dig testa kamerorna innan du gör ditt val. Kolla upp om butiken erbjuder den modell som du är intresserad av och gå dit och testa.

Se hur kameran känns att hålla i, hur bilderna blir och hur tung den är att bära. Därefter ställer du tillbaka den på hyllan och beger dig av hemåt för att leta efter det bästa priset på nätet. Du kan alltså kombinera det bästa från två världar och få din drömkamera levererad direkt till din dörr. Svårare än så är det faktiskt inte!

OBS! Om du beställer från utlandet är det extra viktigt att du ser till att kontrollera så att du använder dig av en sida som är seriös och professionell. Beställer du utanför EU behöver du även titta på vilka köpvillkor som gäller. Utanför EU gäller nämligen inte konsumentköplagen, om butikerna själva inte väljer att erbjuda detta.

Summering

Det är nu dags att börja avrunda och vi hoppas att du har hittat din nya favoritkamera i vårt bäst i test. Om du är ute efter en kamera som kan ta professionella bilder eller som bara är bättre än den du har på din mobiltelefon kan vi säga att det finns många att välja mellan. Det finns både enklare och mer avancerade modeller att välja mellan.

De avancerade kamerorna är bra för dig som arbetar med fotografier eller som vill kunna ta din kreativitet till en helt annan nivå. De enklare passar för dig som vill ha fotografering som en hobby och kunna ta fina bilder när du känner för det.

Spegellösa kameror har blivit allt mer populära och om du har läst igenom vår köpguide inser du snabbt att det finns goda anledningar till varför. De är enklare och nättare att bära med sig, samtidigt som de kan erbjuda samma snygga och högkvalitativa bilder.

Tack vare att de är utrustade med en LCD-skärm kommer du också att kunna titta på bilderna direkt eller använda dig av de olika inställningarna som finns.

Lycka till med ditt köp!