Dags för radioloppis i Nykvarn

En loppmarknad för amatörradioprylar och annat av lite mer teknisk karaktär har varit ett årligen återkommande arrangemang.

Tidpunkten har varierat lite genom åren men är nu fastställd till Lördag närmast månadsskiftet Maj / Juni.

För år 2011 betyder detta Lördagen den 4:e Juni.
Vi startar kl 10:00, och håller på till ca 14:00, försäljare är välkomna från 9:00.

Loppisen i Nykvarn fokuseras som vanligt på trivsel.
Kafeteria med humana priser på kaffe, te, saft, mackor och kakor.
Lite lugnare tempo med gott om tid att prata.

Inträdeslotteri med fina priser

Kom, träffas och trivs.

För att boka bord kontaktar du vår sekreterare, Anders SM0ORB Boka bord…

Katrineholms Radioamatörer på utflykt

Gänget

Arton stycken medlemmar följde med på en utflykt till Flygvapenmuseum i Linköping. Vi passade också på att kika på Gamla Linköping.

 

Flugan

SA5BHL Lars-Ove i passande utstyrsel…

SM5BNK

SM5BNK Erik tar igen sig en stund.

DC3-2

Det mest intressanta var nog den gamla DC3:an som ryssarna sköt ner för många år sen, den vilar nu på museumet.

gammal-Maskin

Väldigt vackert gammalt plan med många fina detaljer.

Flygsimulator

Man har en jättefin flygsimulator på museumet. Den som vill kan boka tid och få känna på hur det är att flyga JAS.

Spitfire

En gammal Spitfire tilldrog sig mångas intresse.

Butik

Man hade en trevlig liten butik där man kunde handla allt från byggsatser till böcker om flyg. Vi kan även rekommendera ett besök i restaurangen som serverade fin mat till bra priser.

En mycket trevlig utflykt som passar till hela familjen, tänk bara på att ha gott om tid för det finns mycket att kika på.

Repeaterkarta

Snap_2011.05.17_06h15m35s_001

Eskilstuna Sändaramatörer har en utmärkt repeaterkarta där du enkelt kan få fram var en repeater finns samt lite fakta om den. Man länkar även till andra sidor där du t ex kan få info om repeaterar i England och Danmark.

Repeaterkarta

Repeaterlista hos Hamwiki

Planering för antenner

Radio

Nu är radion för 2 meter på plats i torpet, nu ska bara en blindkäpp eller Yagi upp på taket. Helst en Yagi förstås då skulle jag kunna köra månadstesten från torpet men då skulle jag även behöva en rotor, eller tror ni man kan få svärmor att stå och vrida på antennen Ler

Planering för kortvågen håller på, tänkte släpa med mig min Icom 706 ut så länge, men jag köper nog in nåt begagnat som kan stå kvar i torpet på heltid, känns skönt att slippa släpa fram och tillbaka. Visserligen kan jag köra en station remote från torpet men inte lika roligt som att sitta framför radion.

Vilken typ av antenn som ska upp för kortvågen vet jag inte än men det lutar åt tråd eftersom den inte syns så mycket. Ni får gärna tipsa om nåt bra som funkar på flera band.

Skrivet av SA5BHL

ZTE Light surfplatta

Snap_2011.05.14_08h16m46s_018

Prylnörd som man är så har man en längre tid gått och funderat på det här med surfplatta. Inte för att jag behöver någon för visst kan man fråga sig vad man egentligen ska ha dom till.

Nåja till slut så hittade jag en som var riktigt billig, Telia hade vänligheten att sälja ut ZTE Light för bara 995 kr och för det fick man en platta med 7 tums skärm, 3G, Bluetooth, Wifi, GPS och en usel kamera. Plattan har en processor på 600MHz och operativsystemet Android 2.1.

När jag packade upp den och började prova var känslan som att sitta med en gigantisk mobiltelefon och det kan man säga att det är. Fördelen med plattan är förstås att allt blir så mycket lättare att läsa och det förhöjer så klart nöjet, klart trevligare än att surfa med mobiltelefon. Det är även en fröjd att använda E-post och läsa diverse tidningar på nätet.

Eftersom jag är ganska så aktiv på olika sociala medier som Facebook och Twitter så är det främst till det jag använder den, men jag kör även Echolink på den samt loggar kontakter som jag kör via amatörradion. Den är också mycket bra att använda som anteckningsbok och har en bra kalender.

Har man inte en GPS eller APRS lösning i bilen så kan man även använda den till det, jag använder programmet Wisepilot som är en mycket bra navigationstjänst där man t ex kan betala bara för en dag eller så, det vill säga när man ska använda den. För APRS kör jag VUF Tracker som funkar hyfsat. Båda finns att ladda ner på Android Market. Wisepilot får du testa sju dagar utan kostnad vilket är bra.

Nu när jag använt min platta ett tag så vill jag helt enkelt inte vara utan en sån, så förbaskat smidig att ha med sig var man än är och det är klart trevligare att använda en platta istället för en mobiltelefon. Den går även ner i en normalstor inneficka så nån väska till den behövs sällan.

Ja nog får det bli en lite bättre platta längre fram, när man fått smak på dom så är man fast. jag tänker dock vänta tills priserna går ner, tycker inte att 5000 kr är ett pris som jag vill betala för en Ipad eller Samsung Galaxy Tab. Förhoppningsvis kanske ZTE släpper någon ny platta framöver och önskemålet på den är förstås en senare version av Android samt en bättre typ av skärm.

Skrivet av SA5BHL

Powered by WordPress Lab