Kinesiska amatörradios

Snap_2009.05.27 12.34.33_009

Det kinesiska företaget Wouxun har en hel del bärbara apparater till mycket bra priser. Hur kvalite och annat är har jag ingen aning om, men prismässigt så ligger dom bra till.

Länk: Wouxun

Snap_2009.05.27 12.35.29_010

Denna duobandare kostar runt 1400 kronor inklusive tull, den ser riktigt trevlig ut på pappret. Mer info om den hittar du under länken nedan.

Länk: KG-UVD1

Loppis i Nykvarn

Lördagen den 30:a Maj har Mälardalens Radioamatörer SK0MK loppmarknad i Nykvarn.
Vi startar kl 10:00, försäljare är välkomna från 9:00, och håller på till ca 14:00.

Vi håller till i samma lokal som förra året som numera heter
"Kulturmagasinet Ge Järnet" ca 700m från Nykvarns centrum och
järnvägsstationen

Enklast är det att åka med bil och det finns gott om parkeringsplatser.
Det går även att åka med buss 780 från Södertälje, pendeltåg eller X2000
till Nykvarn och ta en promenad i det förhoppningsvis vackra
försommarvädret. Inlotsning på 145.700 (Mariefredsrepeatern) och 145.325.
I vår cafeteria finns det kaffe, te, läsk, saft, mackor, bullar och
kakor. Allt till humana priser.

Länk: SK0MK

Snap_2009.05.26 08.41.58_008

Radioklubbar i Storbritannien

Snap_2009.05.25 10.34.29_001

Här hittar du många hemsidor till engelska radioklubbar och amatörer.

Länk: Radioclubs.net

Kortvågspremiär

ft857d

Äntligen helgdag och lite ledigt för dom flesta då är det förstås perfekt att ägna sig åt lite radio. Själv så har jag monterat en Echobalkongantenn som funkar på 10-15-20-40 meter, perfekt när man bor i ett hyreshus som jag gör.

Första snacket på kortvågen blev med en tysk station som körde på 7MHz elller. Signalen var DR775TMG som man använde för att fira att staden fyllde 775år, operatören hette Rudi.

Jag aktiverar FRO signalen SL5ZZO-5 och kommer att köra så ofta jag har tid, för er som kör kommun-jakten och saknar Katrineholms kommun så finns möjligheten att skicka mig ett mejl så kan vi bestämma tid och frekvens på 3MHz.

Nu är det dags att montera en dipol för 20 meter vid torpet, har ett fint radioläge i närheten av Brenäs som ligger ca 1,5 mil från Katrineholm.

Min e-post är tornebohm@gmail.com

Ha nu en fin dag.

Lars-Ove Törnebohm

Radiokurs hos Katrineholms Repeatergrupp

radiokurs

På bilden syns från vänster Karl-Erik, Elisabeth, Agneta, Roland och Tommy, bakom kameran Lars-Ove.

Katrineholms Repeatergrupp håller bäst på att utbilda tre stycken till att få amatörradiocert. två stycken av dom som utbildas är YL och det är förstås glädjande eftersom vi sällan eller aldrig hör några kvinnliga amatörer på våran repeater RV63.

Vi har precis tagit oss igenom teknikdelen så nu är det reglementet och viss repetering av tekniken som är kvar, vi siktar på att skriva provet i början av juni. Tekniken har upplevts som aningen svår, till största del beror det väl på att ingen av oss som utbildas har haft någon tidigare kontakt med mycket av den räkning som används, men vi har även lyckats få in mycket av alla formler och annat i huvudet så det ska nog bli bra till slut.

Som vanligt ett stort tack till Karl-Erik och Tommy som är mycket duktiga lärare som står ut med oss *L*

Antennjobb i mängder

Nu börjar det likna något på radiofronten här hemma, rotor och 17 elementars 70cm antenn är införskaffade och ska så småningom komma upp på taket. Har även en 15 elementars kryssyagi för 2m som också ska få pryda sin plats på taket.

Först så ska jag fixa till en Echobalkong antenn för kortvågen som ska upp, så snart kommer jag att kunna vara qrv på bland annat 20m vilket är ett band som tilltalar mig, har även en dipol för 20m som ska spännas upp ute vid vårt torp, även den för 20m, det ser ur som att det kan bli en trevlig radiosommar om nu allt går som planerat.

Har även planer för någon form av antenn för 80m, du får gärna tipsa om någon antenn som kan passa i ett hyreshus, jag kan sätta upp vad som helst här hemma förutom någon missprydande mast som sambon absolut inte vill ha på tomten *lol*

Nu gäller det bara att hitta nån våghals som vågar hjälpa mig med montering av rotor och antenner på taket, själv så är jag bra vinglig på höga höjder så jag får väl försöka muta någon…

Ha nu en fin radiodag så hörs vi på banden.

Använd Twitter för att få nya radiovänner

Numera finns jag på Twitter också, du kan hitta mig under namnet waverider. På Twitter hittar man många radioamatörer som man kan följa och lära känna, mycket trevligt!

Prova att söka på Hamradio, Hamr, Shortwave m.m och du lär hitta många som delar vårt intresse. Även för lyssnaramatören kan det vara ide att köra Twitter, många stationer världen över twittar ut sina sändningstider och nyheter, dessutom har man chans att få direktkontakt med stationen vilket underlättar när man jagar deras adresser m.m.

Ett bra program för Twitter är Tweetdeck och det är helt gratis, väl värt att prova!

Länk: Tweetdeck

Det finns en bra tjänst online som heter Tweetgrid. Där har du olika fönster öppna och kan i realtid se vilka som twittar om ditt valda ämne, du kan förstås även twitta själv via sidan. Den här tjänsten använder jag själv för att söka ämnen.

Länk: Tweetgrid

Webbradio i mängder

Snap_2009.05.07 17.10.15_011

Visst kan man hitta många radioställen på nätet där det inte kostar något att lyssna. Trots att VTuner kostar en engångsavgift på 29.95 dollar så tycker jag det är värt varenda öre. Över 11 000 radio och tv kanaler som du kan lyssna och kika på håller dig sysselsatt ett tag.

Länk: VTuner

Snap_2009.05.07 17.16.36_012

Reciva har 16700 stationer listade för den som hellre vill lyssna gratis, dock tycker jag att man får en bättre överblick med VTuner men det är väl en smaksak.

Länk: Reciva

Tipsen kom från Eter-Aktuellt

Surfa gratis hos McDonalds

Nu kan du klämma en hamburgare och samtidigt surfa gratis på deras nätverk,2 Mbit har man i hastighet.

Kör Windows 7 gratis ett år

Snap_2009.05.05 18.26.38_006

Idag släpps Windows7 RC1. Du kan ladda ner den och köra ett helt år. Windows 7 har ett så kallat XP-mode som gör att dina gamla programvaror ska fungera.

Här kan du ladda ned Windows 7 RC1.
www.microsoft.com/windows/windows-7/download.aspx

Powered by WordPress Lab