Lyssna på amatörradio via din Iphone

Ashampoo_Snap_2015.12.19_13h16m43s_001_

Att kunna lyssna på diverse amatörradio och annat intressant från en rad länder på sin Iphone kan vara intressant. Action Scanner Pro fungerar som en riktig scanner och du lägger till dina val i olika banker som sen kan scannas. Det mesta som erbjuds är polis, brand och flygradio från utlandet, men det finns även möjlighet att lyssna på D-Star från Sverige via SL6ZAQ samt Swedish Westcoast Amateurs Repeaters.

Programmet finns att köpa på Appstore och kostar 30kr, finns även en gratisversion.

Lyssna på kortvågen i din Androidtelefon

Pocket Ham Transceiver är en liten app som gör att du kan koppla upp dig mot olika SDR radios som är kopplade till internet. Du kan lyssna på olika kortvågsband som radioamatörerna använder. Du kan enkelt byta frekvens och lagra dina favoriter i en minnesbank. Helt gratis att ladda ner.

Programmet går även att använda för att styra egen radio.

Finns på Google Play

APRS lösningar för din Androidmobil

Snap_2011.08.27_13h06m25s_001

Har man en Androidmobil så är det numera ganska så enkelt att bli QRV på APRS. Det finns lite olika program och jag har testat två av dom mest kända i Sverige. APRSdroid kan allt som man förväntar sig, enkelt att ansluta sig och man får även en bra APRS-karta där man enkelt kan se var alla befinner sig. Man får även en bra överblick av vilka paket som skickas och man kan lätt se vilka signaler som finns i närheten och hur långt det är till dom. Man kan även skicka meddelanden till användare. Jag gillar det här programmet skarpt, det märks att man lagt ner mycket jobb på det och alla funktioner man behöver finns där. Om du väljer att ladda ner det från Androidmarket så kostar programmet en slant, man är då med och stöttar vidare utveckling av programmet. Man kan även ladda ner programmet helt gratis från hemsidan om man nu inte vill betala av nån anledning.

APRSdroid

Snap_2011.08.27_13h06m51s_002

VUFtracker är ett gratisprogram som utvecklats av SM6VUF. Programmet känns inte lika proffsigt som APRSdroid och man har inte lika bra överblick på alla delar, bland annat funkar inte kartvyn lika bra. VUFtracker utvecklas hela tiden så självklart ska man hålla koll på det, jag tror att om SM6VUF fortsätter att jobba med det så kommer det att bli riktigt bra. Programmet funkar helt ok och är även det väldigt enkelt att komma igång med.

VUFtracker

Många gillar inte att behöva hålla på och kopiera programmen till sin mobil från datorn och sen installera det, upplevs som aningen bökigt. Ett enkelt sätt att komma förbi det är att använda sig av programmet Dropbox både på mobilen och hemdatorn. Då kan du ladda ner programmet till datorn och lägga det i Dropbox och sen installera det via Dropbox på din mobil, mycket enklare än att hålla på och kopiera mellan dator och telefon. Dropbox är gratis att använda med 2GGb och det räcker ganska långt. Du kan sen låta dina vänner ta del av det du lägger i Dropbox, så har vi gjort i SA5RG för att enkelt kunna dela med av bra program och dokument till klubbens medlemmar.

APRS i Androidmobilen

APRS

Har man inte APRS till sin amatörradio så kanske man har tillgång till en Androidtelefon och då kan man använda sig av en liten app som heter VUFtracker. Appen kan skicka din position och visa vilka andra radioamatörer som finns i närheten. Surfa in från din androidmobil och ladda ner programmet. OBS man måste vara radioamatör för att kunna använda programmet.

VUFTRACKER

Det finns även en app för att visa APRS-stationer på karta och den hittar du på Androidmarket, sök bara på APRS.

Kör Echolink i din mobiltelefon

Att man kan köra amatörradio via både dator och telefoner är väl knappast nån nyhet men för mig blev det en ganska kul överraskning att Echolink finns för både Iphone och Androidtelefoner.

Själv har jag en Samsung galaxy S och jag provade att ladda ner Echolink från Androidmarket. Installationen gick utmärkt och enkelt. När programmet startas så frågar det efter signal och lösen sen är det bara att välja region och land. Jag gjorde ett test qso mot Kalmarrepeatern och det funkade utmärkt.

Att ha programmet i sin mobil gör att man var som helst kan nå en repeater utan radio och det gillar jag skarpt!

En egen radiomottagare i datorn

Snap_2009.11.10 11.41.13_001

Shortwavelog är ett program som alla radiointresserade skulle ta sig en titt på. Programmet är i första hand avsett för lyssnare och perfekt att logga sina upptäckter med. Man kan antingen logga radiostationer eller radioamatörer, olika fönster används beroende på vad du ska logga.

I programmet finns möjlighet att styra en egen radio eller en från nätet, när jag provade så kunde jag koppla mig till en ICOM PCR-1000 i USA och ratta runt med, vansinnigt kul! På bilden ovan ser du hur det ser ut när du kopplar upp dig till en radio i USA. Det finns mängder med funktioner i programmet att undersöka, själv har jag bara skrapat lite på ytan, men det här programmet är ett måste för alla radiointresserade!

Saken blir inte sämre av att programmet är gratis att ladda ner och använda.

Länk: Shortwavelog

Snap_2009.11.10 11.41.46_002

Så här ser det ut när du loggar radioamatörer.

Snap_2009.11.10 11.42.06_003

Så här ser det ut när du loggar radiostationer.

Wiki för Ham radio Deluxe

Snap_2009.10.15 20.06.43_005

Nu finns en Wiki sida för Ham Radio Deluxe som kan vara till hjälp för dig som vill lära dig mer om programmet. Sidan uppdateras hela tiden och även du kan hjälpa till om du vill.

Wiki Ham Radio Deluxe

N1MM Uppdaterat

Snap_2009.09.06 10.12.47_001

N1MM Logger har nu blivit uppdaterat och kan laddas ner från hemsidan.

Länk: N1MM

Amatörradioprogram för handdator

Snap_2009.04.01 08.18.22_003

Om du har en liten handdator typ pcket PC så finns det en del amatörradioprogram som kan vara av intresse hos N0HR.com

Loggboksprogram, Morseprogram, RTTYprogram och diverse annat gott och smått hittar du på sajten.

Länk: N0HR

Länkar till program för RTTY

Snap_2009.03.30 13.27.50_011

Här hittar du mängder med länkar till RTTY-program.

Länk: RTTY Software Links

RTTY

Snap_2009.03.30 13.13.01_010

Här finns program och instruktioner för att komma igång med RTTY.

Länk: AA5AU RTTY Page

Amatörradioprogram för Linux

Hamsoft

På Hamsoft hittar du mycket program för din Linuxburk. Själv har jag en Asus EEE900PC med Linux i och självklart är den perfekt när man ska ut på amatörradioäventyr. Förut var det ett helsike att hitta amatörradioprogram för Linux men på den här sidan finns en hel del trevligt.

Länk: Hamsoft

Amateur radio Software

Program

Här hittar du lite amatörradioprogram som kan vara intressanta. bland annat finns Winpack för dig som funderar på att köra packet.

Länk: Amateur Radio Software

Ham Radio Deluxe

Hamradio_DeLuxe

Förr när jag körde amatörradio så fick man ta hem program i massor för att göra olika saker, men nu finns det program som Ham Radio Deluxe som har det mesta man behöver inbakat i ett enda program. I programmet finns sattracking, DX-cluster, loggprogram och mycket mer, man kan till och med styra sin radio via programmet.

Jag tänker inte ge mig in på att förklara allt som finns i programmet utan föreslår att du tar hem det och gottar dig. När det här skrivs så är det version 4.1 beta som är den senaste.

Länk: Ham Radio Deluxe

Länk: Ham Radio Deluxe 4.1beta download

Powered by WordPress Lab