Håll kontakten

Tänkte tipsa om en liten tjänst som kan vara kul att använda. Zello är ett litet program du antingen kan ha i mobilen eller på datorn och både och förstås. Det funkar som en komradio, man kan sätta upp egna kanaler och bjuda in dom man vill ha med, antingen kan den vara privat eller öppen.

Sen ropar man precis som i en radio och kan prata med varandra. Det finns mängder av kanaler man kan gå med i och en del är kopplade så att man även går ut på riktig radio t ex 69MHz kanal 8. Jag har satt upp en kanal som heter Kanal Katrineholm som är öppen, sök upp den i programmet och gå med. Programmet kan ligga i bakgrunden på mobilen t ex, väldigt lätt att komma i kontakt då. http://www.zello.com

Lyssna på amatörradio via din Iphone

Ashampoo_Snap_2015.12.19_13h16m43s_001_

Att kunna lyssna på diverse amatörradio och annat intressant från en rad länder på sin Iphone kan vara intressant. Action Scanner Pro fungerar som en riktig scanner och du lägger till dina val i olika banker som sen kan scannas. Det mesta som erbjuds är polis, brand och flygradio från utlandet, men det finns även möjlighet att lyssna på D-Star från Sverige via SL6ZAQ samt Swedish Westcoast Amateurs Repeaters.

Programmet finns att köpa på Appstore och kostar 30kr, finns även en gratisversion.

APRS för dig utan modem eller APRS-radio

Snap_2014.02.09_11h55m39s_003

Alla har inte tillgång till radio med APRS eller modem för APRS. Men det finns genvägar om man nu vill prova APRS eller bara köra det via en dator med Internet uppkoppling. APRSIS/32 är ett litet program som körs från datorn och som kopplar upp dig. Du kan skicka meddelande till andra användare och mycket mer. Programmet är gratis men du behöver ditt lösenord för APRS, om du inte har något sådant så kan du ansöka via APRSIS hemsida under downloads.

APRSIS/32

 

APRSISCE/32 is an advanced Automatic Packet Reporting System (APRS) Client for Amateur Radio, written for Windows (x86 and x64) and Windows Mobile (CE). It will also run on Linux and Mac OS under WINE, as well as other virtual machines. It does *NOT* run on any Windows CE 5 or 6 GPS unit as of 2012/04/11.

APRSISCE/32 can be configured to run connected directly to the APRS-IS via an internet connection, as well as connected to the APRS-RF network via software modems such as UZ7HO Sound Modem, Dire Wolf or AGWPE, using a TNC, or one of the APRS capable Radios including the Kenwood TH-D72/TM-D710 and Yaesu FTM-350.

Lyssna på kortvågen i din Androidtelefon

Pocket Ham Transceiver är en liten app som gör att du kan koppla upp dig mot olika SDR radios som är kopplade till internet. Du kan lyssna på olika kortvågsband som radioamatörerna använder. Du kan enkelt byta frekvens och lagra dina favoriter i en minnesbank. Helt gratis att ladda ner.

Programmet går även att använda för att styra egen radio.

Finns på Google Play

Appen som visar räddningstjänstens larm

Snap_2012.03.02_19h18m30s_004

SOS Alarm har en gratisapp till Android där du snabbt kan få fram information om olika larm i hela landet. Än så länge är det bara räddningstjänstens larm som visas, önskvärt hade varit att även polisen och ambulansens larm fanns med. Trevlig och enkel app för den som vill hänga med i vad räddningstjänsten pysslar med, larmen kommer snabbt till appen och i vissa fall är inte ens räddningstjänsten på plats när larmen dyker upp.

APRS lösningar för din Androidmobil

Snap_2011.08.27_13h06m25s_001

Har man en Androidmobil så är det numera ganska så enkelt att bli QRV på APRS. Det finns lite olika program och jag har testat två av dom mest kända i Sverige. APRSdroid kan allt som man förväntar sig, enkelt att ansluta sig och man får även en bra APRS-karta där man enkelt kan se var alla befinner sig. Man får även en bra överblick av vilka paket som skickas och man kan lätt se vilka signaler som finns i närheten och hur långt det är till dom. Man kan även skicka meddelanden till användare. Jag gillar det här programmet skarpt, det märks att man lagt ner mycket jobb på det och alla funktioner man behöver finns där. Om du väljer att ladda ner det från Androidmarket så kostar programmet en slant, man är då med och stöttar vidare utveckling av programmet. Man kan även ladda ner programmet helt gratis från hemsidan om man nu inte vill betala av nån anledning.

APRSdroid

Snap_2011.08.27_13h06m51s_002

VUFtracker är ett gratisprogram som utvecklats av SM6VUF. Programmet känns inte lika proffsigt som APRSdroid och man har inte lika bra överblick på alla delar, bland annat funkar inte kartvyn lika bra. VUFtracker utvecklas hela tiden så självklart ska man hålla koll på det, jag tror att om SM6VUF fortsätter att jobba med det så kommer det att bli riktigt bra. Programmet funkar helt ok och är även det väldigt enkelt att komma igång med.

VUFtracker

Många gillar inte att behöva hålla på och kopiera programmen till sin mobil från datorn och sen installera det, upplevs som aningen bökigt. Ett enkelt sätt att komma förbi det är att använda sig av programmet Dropbox både på mobilen och hemdatorn. Då kan du ladda ner programmet till datorn och lägga det i Dropbox och sen installera det via Dropbox på din mobil, mycket enklare än att hålla på och kopiera mellan dator och telefon. Dropbox är gratis att använda med 2GGb och det räcker ganska långt. Du kan sen låta dina vänner ta del av det du lägger i Dropbox, så har vi gjort i SA5RG för att enkelt kunna dela med av bra program och dokument till klubbens medlemmar.

Beräkna resistans och mycket mer med Electrodroid för Android

Snap_2011.06.20_15h14m58s_001Snap_2011.06.20_15h15m24s_002

Ett perfekt program att ha i mobilen, hjälper till att räkna ut mycket som radioamatören kan ha nytta av vid elektronikbygge m.m. Programmet är även på svenska om du valt det i mobilen.

Electrodroid

Program för att göra egna QSL-kort

Snap_2011.02.01 23.25.13_005

VA3HJ Software har ett ganska trevligt litet program för att göra QSL-kort, man loggar sina kontakter och väljer en bakgrundsbild m.m sen är det bara att skriva ut. Enkelt och smidigt.

VA3HJ

Styr din dator från Androidmobilen, Iphone eller Ipad

Snap_2011.01.10 18.49.15_003

Teamwiever är ett sånt där litet underbart program som jag gillar. Det tillåter att man kan fjärrstyra sin dator från en Androidmobil, Iphone eller Ipad och det är helt gratis för privat användande. Först laddar man ner ett litet program på datorn och sen ett litet program till mobilen, sen är det bara att köra. Du får upp din dataskärm precis som den ser ut förutom bakgrunden som är svart. Du drar med fingret på skärmen och då rör sig musen, du kan alltså använda din dator från mobilen.

Alla normala funktioner som du har på tangentbordet hemma finns även i det lilla programmet på mobilen, skillnaden är att man lagt funktionerna i en meny istället. Jag måste säga att det funkar förvånansvärt bra och jag har provat att köra olika grejer på datorn från mobilen och det funkar smärtfritt. Det finns förklaring och hjälp på hemsidan för alla funktioner.

Det här programmet är perfekt om man t ex vill kunna hjälpa någon med datorn på distans, din kompis delar bara med sig av sitt ID och det lösenord som krävs och tillåter på så vis sin dator att fjärrstyras. Det funkar förstås mellan dator och dator också så det måste inte ske från en mobil förstås.

Teamwiever

Tipsat av SA5BHL

Kör Echolink i din mobiltelefon

Att man kan köra amatörradio via både dator och telefoner är väl knappast nån nyhet men för mig blev det en ganska kul överraskning att Echolink finns för både Iphone och Androidtelefoner.

Själv har jag en Samsung galaxy S och jag provade att ladda ner Echolink från Androidmarket. Installationen gick utmärkt och enkelt. När programmet startas så frågar det efter signal och lösen sen är det bara att välja region och land. Jag gjorde ett test qso mot Kalmarrepeatern och det funkade utmärkt.

Att ha programmet i sin mobil gör att man var som helst kan nå en repeater utan radio och det gillar jag skarpt!

Provkör Android OS på datorn

Android

Har du ingen Androidtelefon men vill känna på det populära operativsystemet för telefoner så kan du göra det på datorn. Man kan till och med ladda ner appar som finns till Andriod telefonerna och provköra.

Lifehacker har en bra guide till hur du installerar Androidemulatorn. Här laddar du ner Android SDK.

Lifehacker

Trevlig internetradio

Snap_2010.04.06 18.10.36_002

Antenna är ett trevligt litet program gjort i Adobe Air. Man väljer ländr via kartor och får sen upp landskarta med med olika städer utsatta med små prickar där stationer finns som man kan lyssna på. Lite kul och annorlunda. Det krävs att du har Adobe Air installerat för att kunna använda programmet.

Antenna

Amatörradiomässan 2010 i Eskilstuna

Snap_2010.03.19 12.25.37_001

I morgon lördag är det dags för den stora amatörradiomässan i Eskilstuna. Självklart kommer vi från Katrineholms repeatergrupp SA5RG att medverka och vi har lite gott o smått som ska säljas. Det här är en bra mässa för alla som är intresserade av elektronik och det som säljs är allt från radio till data, stereo och en massa annat.

Vi syns i Munktellareanan kl 10.00

En egen radiomottagare i datorn

Snap_2009.11.10 11.41.13_001

Shortwavelog är ett program som alla radiointresserade skulle ta sig en titt på. Programmet är i första hand avsett för lyssnare och perfekt att logga sina upptäckter med. Man kan antingen logga radiostationer eller radioamatörer, olika fönster används beroende på vad du ska logga.

I programmet finns möjlighet att styra en egen radio eller en från nätet, när jag provade så kunde jag koppla mig till en ICOM PCR-1000 i USA och ratta runt med, vansinnigt kul! På bilden ovan ser du hur det ser ut när du kopplar upp dig till en radio i USA. Det finns mängder med funktioner i programmet att undersöka, själv har jag bara skrapat lite på ytan, men det här programmet är ett måste för alla radiointresserade!

Saken blir inte sämre av att programmet är gratis att ladda ner och använda.

Länk: Shortwavelog

Snap_2009.11.10 11.41.46_002

Så här ser det ut när du loggar radioamatörer.

Snap_2009.11.10 11.42.06_003

Så här ser det ut när du loggar radiostationer.

Mängder av gratisprogram

gratisprogram

Söker du programvara så kan det vara värt att kika på sajten Gratisprogram, det finns mängder av olika kategorier, alla program är gratis att ladda ner och använda.

Gratisprogram

Fler teman till Windows 7

Teman

I Windows 7 ingår ett antal teman som är ganska så snygga, men är du inte nöjd med dom så erbjuder Microsoft 14 stycken andra teman att ladda ner gratis.

Microsoft teman

Windows7

Jag köpte min ena dator med Windows Vista installerat, men redan efter en vecka så beslöt jag mig för att kasta ut Vista till förmån för XP. Jag upplevde helt enkelt Vista som väldigt tillkrånglat och knöligt att arbeta med, dessutom kändes det segt och många program vägrade att funka ihop med Vista. Jag blev helt enkelt aldrig vän med Vista.

Nu har jag installerat Windows 7 och kört den några dagar och det känns som jag kommit till himmelriket. Installationen var busenkel och gick smärtfritt, Windows 7 installerade smidigt och bra alla drivrutiner utan att knorra det brukar annars alltid bli så att man själv får leta på nätet men Windows 7 klarade det fint.

Det första jag la märke till när systemet startat upp var att den tråkiga sidopanelen nu är borta och istället kan du välja själv var du vill ha dina gadgets på skärmen, superbra inte alltid man vill ha allt samlat på en sida av skärmen, nu kan man flytta dom hur som helst på skärmen oberoende av varandra.

En annan trevlig grej är att i aktivitetsfältet kan man ha ikoner till program och där hamnar även ikonen för program som är igång. När man för muspekaren över en ikon så kommer en liten extraskärm upp som visar en liten bild av vad som pågår.

För dig som gillar Post-it lappar har nu fått den funktionen i Windows 7 perfekt när man behöver påminnas om saker att kunna skriva en liten lapp och lämna på skärmen.

Självklart ville jag prova om dom program som inte funkade med Vista funkar med Windows 7 och det var inte något problem alls, alla fungerade!

Min dator som jag kör Windows 7 på är en Acer Aspire 5104 och den har några år på nacken, jag har 2Gb minne i den och det funkar fint, man märker inte av nån slöhet mer än om man har ett antal stora program igång samtidigt men det är inget som jag brukar ha.

Jag är hitills helt frälst och gillar Windows 7, den är helt enkelt smidig och bekymmerslös, det här är vad Vista borde ha varit.

SA5BHL

Aftonbladet, Microsoft, TKJ, IDG

Simulering av antenner

Snap_2009.10.16 15.23.48_005

4nec2är ett antennsimuleringsprogram som du kan ladda ner gratis. Filmen nedan visar lite vad du kan göra med programmet.

Länk: 4nec2

Få fullprisprogram gratis varje dag

Webmastern.se tipsar om sajten Giveaway of the day där du varje dag kan ladda ner ett program helt gratis under en begränsad tid och då handlar det om program som normalt kostar pengar.

Om du är intresserad av spel så har dom även en sida för det. http://game.giveawayoftheday.com/

Snap_2009.09.28 09.23.50_002

Mer om detta kan du läsa om hos Webmastern.se

N1MM Uppdaterat

Snap_2009.09.06 10.12.47_001

N1MM Logger har nu blivit uppdaterat och kan laddas ner från hemsidan.

Länk: N1MM

Powered by WordPress Lab