Nya radioamatörer i Katrineholm

Nya-amatörer

Äntligen så var dagen här när vi skulle få visa våra kunskaper och få vårt efterlängtat radioamatörcertifikat. Nerverna var lite på ytan och vi var förstås lite osäkra på hur mycket vi fått in i våra små skallar. Efter avlagt prov och en viss väntan så fick vi glädjebeskedet att Lasse, Elisabeth och Agneta klarat sig galant, Full pott med andra ord.

Glädjen är förstås stor i klubben att vi får nytt friskt tillskott. Vi som skrev vill rikta ett stort och varmt tack till Derek som tog sig tid att åka till Katrineholm från Norrköping för att utföra provförättningen.

Guldmedaljen ger vi till vår utmärkta och kunniga lärare som guidat oss igenom hela kursen och verkligen stimulerat oss med sin visdom och kunskap.  Karl-Erik,  Tommy,  Roland, är dom som får vår hyllning.

Självklart ett tack till  Lasse,  Erik,  Bosse som hela tiden varit närvarande och stöttat oss, ni är guld värda!

Vi hörs framöver på banden!

Radiokurs hos Katrineholms Repeatergrupp

radiokurs

På bilden syns från vänster Karl-Erik, Elisabeth, Agneta, Roland och Tommy, bakom kameran Lars-Ove.

Katrineholms Repeatergrupp håller bäst på att utbilda tre stycken till att få amatörradiocert. två stycken av dom som utbildas är YL och det är förstås glädjande eftersom vi sällan eller aldrig hör några kvinnliga amatörer på våran repeater RV63.

Vi har precis tagit oss igenom teknikdelen så nu är det reglementet och viss repetering av tekniken som är kvar, vi siktar på att skriva provet i början av juni. Tekniken har upplevts som aningen svår, till största del beror det väl på att ingen av oss som utbildas har haft någon tidigare kontakt med mycket av den räkning som används, men vi har även lyckats få in mycket av alla formler och annat i huvudet så det ska nog bli bra till slut.

Som vanligt ett stort tack till Karl-Erik och Tommy som är mycket duktiga lärare som står ut med oss *L*

Radiokursen i Katrineholm är igång

Amatörer

På bilden från vänster: Agneta, Tommy, Karl-Erik, Elisabeth, Lars-Ove

Äntligen kom premiärdagen för amatörradiokursen hos Katrineholms Repeatergrup, vi var tre förväntansfulla elever som såg fram emot lärarnas stordåd. Tommy och Karl-Erik skötte sig utmärkt och fungerade mycket bra som lärare, man märker att det finns stor kunskap hos dessa duktiga radioamatörer. Att lära ut är en svår konst men det klarar dom med bravur.  Bosse,  Lasse,  Roland och  Erik kikade också in och stöttade.

Själv så satt man till att börja med och funderade på hur alla dessa uträkningar och annat skulle få plats i skallen, men det ska nog gå att skapa lite plats för det, man har en förmåga att hetsa upp sig och tro att det är svårare än vad det är *L* Nu har man fått lite blodad tand och ser fram emot nästa kursdag.

Vi elever passar på och tacka er alla som gjort denna kurs möjlig! Snart hörs vi på banden.

Radiosnack och studiecirkel

Ikväll aktiverar vi Tornet i Katrineholm och kör testen, det är hundra år sen jag deltog i den så jag ser verkligen fram emot det. Lars och jag undertecknad blir det som gapar på bandet. Vi tänker även passa på att ha lite städning, ofta kommer det i andra hand när man när man har en radio i närheten. Roland med sambo hjälper till och det tackar man för. Jag tänkte också släpa med videokameran upp i tornet och dokumentera lite, så räkna med att ni snart får se våra fula nunor här

Sista tiden har radioaktiviteten varit aningen låg däremot så tycker jag att användandet av vår repeater RV63 har gått upp och det är värkligen glädjande. Vi ser fram mot alla nya kontakter och uppmanar dig som passerar eller har möjlighet att köra repeatern på annat sätt gör det.

Den 19 april drar vi igång en studiecirkel för amatörradiocertifikat, självklart är du välkommen att delta. ta kontakt med mig via e-post och anmäl ditt intresse snarast. Vi kommer till att börja med var på Hemvärnsgården i Katrineholm, men det kan hända att vi senare förlägger cirkeln till FRO i Flen på grund av bättre lokaler.

Ordförande Katrineholms Repeatergrupp

Lars-Ove Törnebohm

E-Post: tornebohm@gmail.com

Bli medlem

Bli medlem i Katrineholms Repeatergrupp

Repeatergruppen är en liten förening som självklart välkomnar nya medlemmar, du behöver inte vara radioamatör, men självklart ska du ha ett radiointresse. Klubben har verksamhet i egen lokal, Hemvärnsgården där vi träffas och fikar varje torsdag mellan 18.00-19.00. Radio kör vi i det gamla flygbevakningstornet som ligger precis brevid Hemvärnsgården. Tornet delar vi med FRO och där står även vår repeater.

Det finns radio placerad i tornet för att köra kortvåg och 2m/70cm. Som medlem i FRO så finns möjlighet att köra radio där när man själv vill, annars går det bra att köra när någon annan är i tornet om man nu inte är medlem i FRO.

Vi kommer även att kunna köra kurser för att ta eget amatörradiocertifikat, kravet är bara att gruppen helst ska vara minst 5 personer, men även om det är färre så går det att ordna lite utbildning, vi är många som gärna ställer upp och hjälper dig som vill ta certifikat.

Om du vill vara med i våran eminenta klubb Katrineholms repeatergrupp. Betala till bankgiro 396-6942 summa 200:- för fullt medlemskap eller 100:- för stödmedlemskap. Vid betalning ange namn adress och eventuell signal.

Skillnaden på fullt medlemsskap och stödmedlemsskap är att man ej har rösträtt på årsmötet med stödmedlemsskap.

Har du frågor så är du välkommen att höra av dig.

Ordförande Katrineholms Repeatergrupp

Lars-Ove Törnebohm

Telefon: 0768564380 E-Post: tornebohm@gmail.com

Amatörradiokurs i Katrineholm

Nu börjar våren närma sig och självklart vill vi ha ett gäng nya radioamatörer på banden i sommar. Katrineholms Repeatergrupp har för avsikt att starta en kurs för att bli radioamatör under våren. Du kan lämna en intresseanmälan redan nu genom att skicka ett mejl till tornebohm@gmail.com.

Så fort alla detaljer är spikade så kommer vi att skicka ut all information som rör kursen, tider, plats, kostnader m.m.

Med vänlig hälsning

Katrineholms Repeatergrupp

Amatörradiokurs i Eskilstuna

För dej som vill bli radioamatör – Veckoslutskurs för amatörradiocertifikat

Kursen omfattar radioteknik och regler. Den pågår fem dagar fördelade på tre helger. Provtagning för certifikat sker sista dagen. Avgift: 250 kr plus medlemsavgift 100 kr för Dig som ej redan är medlem i Eskilstuna Sändareamatörer. Ungdom under 19 år halva avgiften. Kursen hålls i samverkan med ABF. Kurslitteratur 350 kr tillkommer.

  • Trafikandboken (fördjupade kunskaper, värdefull under utbildningen samt efteråt)
  • Utbildningsboken Bli Sändaramatör (Teknik, Reglemente och Övningsfrågor med facit)
  • CD:n Gränslös väg till nya sensationer (innehåller en mängd information och programvaror för radioamatörer)

Bli Sändaramatör innehåller tre delar; Teknik, Reglemente och Övningsfrågor med facit. Trafikhandboken ger i många delområden fördjupade kunskaper, värdefull under utbildningen samt efteråt, när man är sändaramatör. Gränslös väg till nya sensationer innehåller en mängd information och programvaror för radioamatörer.

Anmälan är bindande. Kursavgiften samt medlemsavgiften skall betalas senast en vecka före kursstart till klubbens Plusgiro eller vid första kurstillfället tillsammans med kurslitteraturen.

Vår veckoslutskurs pågår under tre helger, totalt fem dagar. Kursen omfattar radioteknik, regler och praktiska övningar i trafik och antennbygge. Vi använder SSA utbildningspaket.

Lärare SM5XLP Ray med ett flertal hjälpredor. Vi kommer att vara aktiva på kortvåg och VHF med klubbsignalen SK5LW under kurshelgerna som är:

Kurs nr 1/09 Del 1: lördag – söndag 25-26 april kl. 08.30 – 17.00
Del 2: lördag den 9 maj kl. 09.00 – 17.00
Del 3: lördag – söndag 30-31 maj kl. 09.00 – 17.00


Vem som helst kan bli radioamatör. Gammal som ung. För amatörradiocertifikat/amatörradiolicens avlägger Du prov hos någon av Föreningen Sveriges Sändareamatörers, SSA:s, provförrättare. ESA anordnar kurser. Vi kan även ställa upp med en personlig coach som lotsar dig igenom utbildningen. Hör av dig till oss för mer information om nästa kurs eller om du har andra frågor, vi hjälper dig.

Vad krävs för att bli sändareamatör?

Amatörradiocertifikat/Amatörradiolicens ger tillgång till samtliga frekvensband. Här krävs kunskaper i elsäkerhet, reglementen, elteknik och radioteknik. Om du vill så kan du också lära dig telegrafi. Det ger dig en dimension till av denna fantastiska hobby.

Vem kan bli sändareamatör?

Tycker du att detta verkar kul med amatörradio och önskar mer information eller om du har några andra frågor så varmt välkommen att kontakta oss. Du kan även komma och besöka oss i klubbstugan på våra öppet hus kvällar på torsdagar kl. 19.

Än en gång, varmt välkommen till oss i Eskilstuna Sändareamatörer och hobbyn amatörradio.

Kontaktperson:
Håkan Karlsson 016-127966, 070-6309466

Eskilstuna Sändare Amatörer
Box 394
SE-631 06 ESKILSTUNA
Telefon: 016-358608

E-post: info@sk5lw.com

Powered by WordPress Lab