Att vara naturfotograf kan ha olika betydelse och innebörd för olika människor. Självklart kan det röra sig om att fotografera med naturen som motiv, men frågan är i vilken slags miljö som räknas som natur. Är det ett böljande landskap, en djup skog, under vatten eller vid havet? Eller är det kanske alla de sakerna tillsammans?

  • Att fotografera djur

Att vara djurfotograf, eller bara ta bilder med djur som motiv, kan egentligen innebära två saker: att man tar bilder av vilda djur i fria naturen och att ta bilder av djur i en djurpark. För personer som vill fotografera vilda djur i deras naturliga miljö gäller det att vara orädd och kunna vara blick stilla, oftast liggandes på marken eller hukandes bakom en buske eller liknande.

Med riggad utrustning går det att använda en trampkontakt alternativt infraröd värmesensor för att utlösa kameran. Inte fullt lika krävande och dramatiskt är det att fotografera inhägnade djur i en djurpark.

  • Att fotografera landskap

För att ta riktigt fina och lyckade landskapsbilder krävs det dels att man befinner sig i en vacker miljö med goda förutsättningar. Här är kunskap om bildkomposition mycket viktig, vilket i grunden handlar om att arrangera bildens olika element (former) i syfte att skapa en intressant och dynamisk bild.

  • Att fotografera med panoramavy

Landskapsfotografering handlar också om panoramafotografering, vilket innebär att med kameran fånga in ett större område i en och samma bild. Även när det handlar om panoramavyer är bildkompositionen viktig – att få betraktaren att se det som med avsikt har skapats för att väcka uppmärksamhet. Det kan till exempel handla om en linje, ett föremål eller en särskild inramning.

Kanske viktigast av allt är att fotografera mycket och ofta, särskilt för nybörjaren. Lär känna kameran och övrig utrustning, fotografera i olika väderförhållanden och i olika miljöer. På så vis är det lättare att upptäcka vad man själv känner sig bekväm och mest naturlig med. Det är då bilderna blir som bäst!