• Robert Capa

Capa är en vida berömd krigsfotograf som hann dokumentera inte mindre än fem olika krig, innan han tragiskt omkom efter att ha trampat på en landmina i Vietnam. Robert Capa var då endast 40 år gammal. Det finns omkring 70 000 bilder som efterlämnats världen, bland annat från Dagen D och invasionen av Normandie.

  • Dorothea Lange

Lange har blivit känd som “fotografernas Florence Nightingale”. Hon föddes i New Jersey 1895, och dog i San Fransisco 1965. Hon var en erkänd amerikansk/världsfotograf, som till och med fått en av sina bilder utgivet som frimärke.

  • Richard Avedon

Redan som 22-åring blev Avedon erkänd kändisfotograf, mycket tack vare sina porträtt av Kennedys, Monroe och Chaplin. Avedon arbetade som fotograf för modemagasinen Harper’s Bazaar och Vogue, och reklambilderna för Calvin Klein underwearfick enorm genomslagskraft.

  • Edward Steichen

Steichen föddes i Luxemburg 1879 och dog i Connecticut 1973. Han var både fotograf, kurator och målare. Steichen blev känd för sitt experimentella sätt att fotografera på, och tog fram bilder med hjälp av många olika tekniker. Främst blev han känd som mode- och reklamfotograf, men han var också en av dem som påverkade försvaret i positiv riktning när det gällde flygfotografering.

  • Lewis W. Hine

Oavsett om man känner till hans namn eller inte, känner de flesta till hans foto “Sky Boys”, som skildrar arbetande män sittandes på en lyftkran högt uppe bland New Yorks skyskrapor. Hine började arbeta redan som liten grabb, då pappan dog mycket ung. Hans bilder och engagemang mot barnarbetare är vida kända och har berört många människor världen över.

  • Julia Margaret Cameron

Cameron är främst känd för sina kvinnoporträtt, som oftast föreställer kvinnor och unga flickor som tagna ur sagans värld. Det var inte förrän Cameron var i femtioårsåldern som hon började fotografera, med under de följande femton åren som var kvar av hennes liv tog hon över 1 200 porträtt som nu finns bevarade för eftervärlden. En tredjedel av dem är porträtt av kvinnor.