Lager-på-lager-principen är bra att känna till för alla som spenderar mycket tid utomhus. Särskilt om man ska vara ute under flera timmar i sträck, i mörker och kyla samt i varierande terräng.

Det som passar för fjällvandringen passar även för jakt och fotografering, då de personer som utför aktiviteten vill hålla sig varm och torr under många timmar. Det finns många bra tester https://svenskjakt.se/jakt-prylar/ som kan hjälpa dig välja rätt.

  • Närmast kroppen – underställ

Välj ett underställ tillverkat av ull, då det värmer och andas. Underställ av syntetmaterial är också effektiva, dock inte lika varma. Ett underställ av ull går att använda året om.

  • Nästa lager – värmande

Lager nummer två ska vara ett värmande mellanlager som kan varieras beroende på säsong. En tunn syntettröja, en något tjockare fleecetröja och en varm ylletröja passar bra här. Är det riktigt kallt och ruggigt går det bra att kombinera två av ovanstående. Det går också att bära en tunn dunväst eller dunjacka som mellanlager (lättviktsjacka).

  • Tredje lagret – skyddande

Det tredje och yttersta lagret ska vara av vind- och vattenbeständigt material. Ett galonställ eller ett regnställ tillverkat av material som andas är det allra bästa. Även en skaljacka/byxa med lager av Gore Tex-material som är ett vattentätt membran är bra.

Extra tips/plagg/utrustning

Ett bra tips är att ha med sig ett tunt sitt- eller liggunderlag samt en mjuk och skön fleecefilt kan vara bra att ta med. Det finns många praktiska underlag och filtar som inte tar stor plats eller väger så mycket.

Även ett eller ett par extra klädesplagg är bra att ha, särskilt för pauser då det är lätt att bli kall och frusen. En tunn täckväst eller fleecetröja är mycket bra plagg för detta ändamål.

Se också till att ha med rikligt med vätska och gärna choklad/snacks av något slag. Att få blodsockerfall är aldrig roligt, och utmattning på grund av vätskebrist bör alltid undvikas. Det finns både vattenflaskor och termosar som kan hålla värme och kyla.